Laatste Byzantijns bouwwerk in Ankara van 1000 jaar oud bijna verdwenen

Het laatste overgebleven bouwwerk uit de Byzantijnse periode in Ankara, de Sint Clemens Kerk, staat op punt het te verdwijnen door de continuerende verstedelijking die plaatsvindt in de Turkse hoofdstad. Hoewel het een zeer belangrijk cultureel artefact is, is de kerk in puin door verwaarlozing en heeft het serieuze aandacht nodig.

Sint Clemens

De kerk ligt tussen Denizciler Avenue en Cikrikcilar Slope. Sint Clemens, een bisschop geboren in 283 te Ankara, streefde ernaar het christendom te verspreiden. Hij werd vermoord door de Romeinse keizer Diocletianus in het jaar 303. Diocletianus stond bekend om zijn christenvervolgingen. De bisschop werd later heilig verklaard door de Orthodoxe kerk. Ter ere van hem werd er een kerk gebouwd tijdens de Byzantijnse periode.

Verschillende visies historici

Veel historici hebben verschillende visies over de geschiedenis van de Sint Clemens Kerk. Over het algemeen wordt aangenomen dat de kerk tussen de 4e en 9e eeuw is gebouwd. Het is bekend dat tijdens de periode van de Ottomaanse Sultan Moerad II een moskee en Koranschool gebouwd werden bovenop de kerk door Ahmed Bin Hizir Yegen Bey. Tijdens een brand in 1917 waren deze bouwwerken volledig vergaan, maar de minaret van het bouwwerk overleefde het een geruime tijd, totdat het in 1925 werd verwijderd.

Het Byzantijnse rijk

Het Byzantijnse rijk, ook wel bekend als het Oost-Romeinse rijk, was de continuering van het Romeinse rijk in het Oosten tijdens de late Oudheid en de Middeleeuwen. De hoofdstad van het rijk was Constantinopel, het huidige Istanbul. Het overleefde de fragmentatie en val van het West-Romeinse rijk in de 5e eeuw na.Chr. en bleef nog ongeveer duizend jaar voortbestaan. Na de verovering van Constantinopel in 1453 viel het rijk in handen van de Ottomaanse Turken. Tijdens het grootste gedeelte van zijn bestaan was het Byzantijnse rijk de sterkste economische, culturele en militaire macht in Europa. Termen zoals “Byzantijnse rijk” en “Oost-Romeinse rijk” zijn pas veel later gemunt; de inwoners zelf bleven het rijk gewoon het Romeinse rijk noemen en zichzelf Romeinen.

Bronnen

www.archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

www.hurriyetdailynews.com

www.wikipedia.org

Afbeelding

Wikimedia, Kaart Byzantijns rijk 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen