Geen foto

Komeet Halley waarschijnlijk oorzaak hongersnood 1500 jaar geleden

Komeet Halley waarschijnlijk oorzaak hongersnood 1500 jaar geleden.Onderzoekers hebben buitenaardse stofdeeltjes aangetroffen in ijs in Groenland. Deze stofdeeltjes zijn waarschijnlijk afkomstig van een stuk komeet, die ongeveer 1.500 jaar geleden ingeslagen is. Dit had een klimaatverandering als gevolg die vervolgens leidde tot een hongersnood. Hierdor raakte een mensenmassa vatbaar voor een uitbraak van de Pest van Justinianus, dezelfde ziekte die 800 jaar later de Zwarte Dood veroorzaakte. 

Klimaatverandering

In de zesde eeuw na Christus vond een klimaatverandering plaats: de aarde koelde een paar graden af, wat meteen gevolgen had voor de oogst. Onderzoek naar ijs in Groenland dat ontstaan is tussen 533 en 540 heeft hiervoor nieuwe inzichten opgeleverd.

Buitenaardse stofdeeltjes

In het ijs is bewijs gevonden van een vulkanische uitbarsting, maar die zou volgens de onderzoekers niet een dusdanig groot effect gehad kunnen hebben om het klimaat te veranderen. In het ijs zijn ook hoeveelheden buitenaardse stofdeeltjes gevonden. De onderzoekers vermoeden dan ook dat iets enorms in de zee moet zijn gevallen, bijvoorbeeld een stuk van een komeet.

Komeet Halley

Volgens de onderzoekers is de meest logische reden voor de klimaatverandering het neerstorten van een dergelijk stuk komeet, en deze was indertijd waarschijnlijk afkomstig van de komeet Halley. Deze komeet passeert elke 76 jaar de aarde en wordt in 2061 weer in de buurt van onze planeet verwacht.

Verklaring

De inslag zou voor enorme hoeveelheden stof in de atmosfeer hebben gezorgd, waardoor de temperatuur daalde. Dit onderzoek geeft dan ook een plausibele verklaring voor de temperatuursverandering en hongersnood uit die tijd. Die honger wordt vaak gezien als de reden waarom de mensheid vatbaar was voor de eerste uitbraak van de Pest van Justinianus (541 tot 543).

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen