Kleurrijke tegels op bouwterrein muziekcentrum de Nobel
Archeologen zijn op het bouwterrein van muziekcentrum de Nobel aan de Marktsteeg in Leiden bezig met onderzoek. Het terrein blijkt vol te zitten met sporen uit het verleden. Een van de bijzondere vondsten zijn tegels die ooit de onderkant van een keldertje sierden.
Als voorbereiding op de bouw van het nieuwe muziekcentrum zijn archeologen aan het onderzoek begonnen. Er zijn funderingen van huizen, kelders en meerdere waterputten blootgelegd, die allen nog in uitzonderlijk goede staat verkeren. Volgens wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan is het aangetroffen keldertje, met tegels die versierd zijn met dierenfiguren en planten, een bewijs van hoe rijk het Leidse verleden is.
Volgens stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh van Erfgoed Leiden en Omstreken komt de aangetroffen bebouwing uit 1611. “Rond die tijd nam de bevolking van Leiden snel toe. De bouw van nieuwe woonwijken was noodzakelijk. Kelders werden toen vooral gebruikt als koele opslagplaats. De tegels die we nu gevonden hebben, zaten er in 1611 nog niet in. Ze zijn van rond 1650-1700, maar werden pas in de 18e eeuw tegen de muren van de kelder gemetseld. In die tijd raakten ze uit de mode en kregen een plekje waar ze niet in het zicht hingen. Ook de aangetroffen beschadigingen en verschillen in decoratie wijzen op hergebruik."
Samen met andere waardevolle vondsten zijn de tegels overgebracht naar de opslag van Erfgoed Leiden en Omstreken. Dit is het kenniscentrum over voorouders en erfgoed in de regio Holland Rijnland. Erfgoed Leiden en Omstreken is de nieuwe naam voor het Regionaal Archief Leiden en Monumenten & Archeologie.