Kamp van Lodewijk Napoleon bij Bussum ontdekt
Een vergeten legerkamp uit de tijd van het Koninkrijk Holland (1806-1810) werd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontdekt. Dit gebeurde op het voormalige heidegebied tussen Bussum, ’s-Graveland en Hilversum, dat nu in bezit is van het Goois Natuurreservaat. In de zomer van 1809 waren daar duizenden soldaten gelegerd.
Gecombineerd onderzoek
De vondst werd gedaan doordat archiefonderzoek en metaaldetectie gecombineerd werden met de analyse van nieuwe hoogtegegevens (het Actueel Hoogtebestand Nederland 2). Zo kwamen onderzoekers een - in de vergetelheid geraakt - militair kamp van koning Lodewijk Napoleon op het spoor.
Wandelgebied Franse Kamp
Het populaire wandelgebied ten zuiden van Bussum draagt de naam Franse Kamp. Men heeft lang gedacht dat de naam sloeg op een Frans kampement uit het rampjaar 1672. In 1809 geeft Lodewijk Napoleon de opdracht om een plek te zoeken waar zijn troepenmacht samengebracht kan worden. Deze plek werd gevonden op de heide tussen Bussum, ’s-Graveland en Hilversum. De plek wordt ‘kamp bij Naarden’ genoemd naar de grote en belangrijke vesting en kazerne. De laatste troepen van Lodewijk Napoleon vertrekken in het najaar van 1809. Het kamp wordt nooit meer gebruikt.
Aanwijzingen Kamp Naarden is het Franse Kamp
Drie jaar geleden vonden vrijwilligers van de Archeologische Werk Gemeenschap voor Nederland (AWN) Naerdincklandt knopen, munten, kogels en gordeldelen uit de tijd van Lodewijk Napoleon en het Koninkrijk Holland (1806-1810). Dit was een eerste aanwijzing voor het Franse Kamp.
De tweede aanwijzing waren de patronen op de nieuwe versie met hoogtegegevens van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN 2) waarop de sporen van het toenmalige kamp zijn te herkennen. Er zijn een kleine versterking, drenkkuilen of waterputten, kookkuilen en verhogingen voor tenten op teruggevonden. De derde aanwijzing werd gevonden in het Nationaal Archief op een kaart uit 1817. Daarop staat het kamp exact aangegeven.