Geen foto

Kaasmaken een belangrijke prehistorische innovatie

Er zijn sporen van melk op een 7.500 jaar oude container gevonden. Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat er 7.500 jaar geleden al kaas werd gemaakt. De vondst betreft de oudste kaasmakerij die tot nu toe bekend is, en stelt de onderzoekers mogelijk in staat de herkomst van het kaasmaken te achterhalen.

De ontdekking werd gedaan nadat het team sporen van vetzuren uit koemelk identificeerde op 34 geperforeerde keramiekcontainers, gelijksoortig aan moderne materialen waarmee vandaag de dag kaas wordt gemaakt. Deze containers dateren uit ca. 5500 voor Christus en zijn opgegraven in Polen. Volgens de onderzoekers is dit hard bewijs voor kaasmakerij in prehistorisch Noord-Europa. Het onderzoeksverslag is gepubliceerd in het wetenschapsjournaal Nature.

Het is tot nog toe niet bekend wanneer de mens begon met het maken van kaas. Hoewel er geen sporen van kaas zijn geïdentificeerd, duiden de resultaten van het onderzoek aan dat de origine misschien in Noord-Europa lag. “Het belangrijkste ingrediënt tijdens het maken van kaas is melk, en alleen getemde dieren kunnen gemolken worden. Het is dus onwaarschijnlijk dat de origine van kaasmaken het Neolithicum voorgaat,” aldus Melanie Salque, een afgestudeerde chemicus die meewerkte aan het onderzoek.

Ouder bewijs

Kaasmaken was een belangrijke innovatie in de prehistorie. In het Nabije Oosten zijn eerder melkextracten gevonden op 8.000 jaar oude containers. Echter, dit bewijs suggereerde niet dat de melk gebruikt werd om kaas van te maken. De enige verwijzing in archeologische bronnen naar kaasmaken in de prehistorie stamt uit ca. 3000 voor Christus. Volgens dr. Peter Bogucki van de universiteit van Princeton is het vooral de vraag hoe lang de prehistorische mens erover heeft gedaan om van melk een ander product te maken. “En dat is heel moeilijk vast te stellen,” aldus Bogucki.

Een theorie waarom de prehistorische mens kaas zou gaan maken, is dat het menselijk lichaam indertijd lactose-intolerant waren. Door kaas van de melk te maken zouden ze het makkelijker kunnen verteren, behouden en vervoeren. “Je kon wel aan melk komen, maar je kon het niet bewaren, dus de belangrijkste uitvinding is het opslaan van de voedselwaarde van melk, en dat moet echt door er kaas van te maken,” aldus Andrew Darby, auteur van het boek Cheese: A Global History.

Bron: Nature

Meer lezen
Tijdvakken
Landen