Is er een ringwalburg in Nijkerk?
Ruim tien jaar geleden ontdekte amateurarcheoloog Leendert de Boer bij toeval een middeleeuwse ringwalburg in buurtschap Appel in de gemeente Nijkerk. Hij vertelde aan Omroep Gelderland over zijn bijzondere vondst.
Middeleeuwse versterking
Op aanwijzing van De Boer onderzochten archeologen het gebied bij Nijkerk. Behalve de walburg trof men een middeleeuwse versterking aan bestaande uit wallen, grachten, restanten van houten gebouwen en andere bewoningssporen. Ook vonden zij binnen de verdedigingsring brons- en ijzerresten. Werd de burcht gebruikt als smederij? Op een andere deel van het terrein ligt geen onderdeel van de ringwalburg maar een ruitvormige wal met een glooiing aan de buitenkant en een stijl deel aan de binnenkant. Over de functie van deze wal zijn de meningen verdeeld. Inmiddels staat er een informatiebord bij het terrein.
Ringwalburchten in Nederland
De ringwalburchten werden in de middeleeuwen gebouwd als bescherming tegen plunderingen. In Zeeland waren de meeste ringwalburchten, deze zijn gebouwd ter versterking tegen invallen van de Vikingen. De plaatsnamen Domburg, Souburg, Middelburg en Burg Haamstede herinneren nog aan die tijd. Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel zijn ringwalburchten gevonden, deze hebben een meer ovale vorm dan de Zeeuwse ringwalburchten.
Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de ringwalburg op Den Burg, Texel.
afbeelding: Arch-eigen werk [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)], via commons.wikimedia.org/