Geen foto

Invoering van het Europese Erfgoedlabel

Afgelopen dinsdag heeft het Europese Parlement ingestemd met de invoering van een Europees Erfgoedlabel. Vanaf maart 2013 zullen verscheidene locaties die van belang zijn geweest voor de Europese eenwording in aanmerking komen voor een dergelijk label. Het initiatief, dat al in maart voorgesteld werd door de Europese Commissie, moet de inwoners van Europa meer bewust maken van hun gemeenschappelijke identiteit. 

Het voorstel van de Europese commissie is gebaseerd op een initiatief uit Frankrijk dat al in 2006 van start ging. In dat jaar stelde de Franse minister van Cultuur Renaud Donnedieu namelijk voor een aantal locaties aan te wijzen die van historisch belang waren geweest voor de Europese eenwording. Het initiatief groeide uit tot een intergouvernementele overeenkomst tussen achttien Europese landen en wordt nu dus officieel  overgenomen door de Europese Unie.


Selectie
In principe kunnen allerlei soorten gebouwen en landschappen in aanmerking komen voor het Europese Erfgoedlabel. De selectie is namelijk niet gebaseerd op de schoonheid van de locatie, maar op de educatieve waarde of het historische belang van de plek voor de totstandkoming van de Europese Unie. Iedere lidstaat heeft tot eind 2014 om in totaal vier erfgoederen voor te dragen, waarna een groep deskundigen uiteindelijk zal bepalen welke in aanmerking komen voor het label.  Vervolgens mogen de  lidstaten iedere twee jaar nog eens twee locaties voorstellen, waarvan er dan maximaal één het label zal ontvangen. Deelname aan het programma van het Europese Erfgoedlabel is voor alle lidstaten geheel vrijwillig.

Nominaties
In de aanloop naar de stemming van het Europese Parlement werd er afgelopen dinsdag ook al een poll georganiseerd met de vraag welke locaties er eventueel in aanmerking zouden moeten komen voor een dergelijk label. Veruit het meest populair onder de stemmers was Schengen, de Luxemburgse stad waar het verdrag voor de openstelling van de Europese grenzen werd gesloten. Ook Athene, als geboorteplaats van de democratie, en de Berlijnse muur, als symbool voor de eenwording van Oost en West, stonden hoog op de lijst. De meest originele nominatie was waarschijnlijk het Italiaanse eiland Ventotene waar de geestelijk vader van de Europese Unie, Altiero Spinelli, ooit zijn manifest schreef over een verenigd Europa.


Bron: Europees Parlement

Meer lezen
Landen