Intact mammoetskelet ontdekt in Frankrijk
Tijdens een recente opgraving in de Franse gemeente Changis-sur-Marne in het departement Seine-et-Marne is een vrijwel compleet mammoetgeraamte aangetroffen. Het betreft een zeldzame vondst, gezien het feit dat er in de afgelopen 150 jaar maar drie intacte mammoetskeletten in heel Frankrijk zijn opgegraven.
Archeologen troffen de overblijfselen aan tijdens behoudwerkzaamheden van een Gallo-Romeinse vindplaats in Changis-sur-Marne. Toen de eerste botten tevoorschijn kwamen, besloot de Regional Direction of Cultural Affairs van Île-de-France een archeologische reddingsoperatie op touw te zetten.
Men vermoedt dat het gaat om een Mammuthus primigenius, de wolharige mammoet. De botten zijn 200.000 tot 500.000 jaar oud. Archeologen proberen met nadere opgravingen te achterhalen hoe oud de mammoet is geworden en wat de doodsoorzaak was. Het team heeft al een vuursteenfragment gevonden, dus het is mogelijk dat de mammoet is geslacht.
Tot nu toe zijn er maar twee vindlocaties in West-Europa waar zowel menselijke als mammoetresten zijn gevonden, namelijk het Duitse Lehringen en Gröbern. Mammoetkarkassen werden vaak ontdaan van onder meer hun vlees, huid en pezen door Neanderthalers, die in dezelfde periode als de wolharige mammoet leefden.
De wolharige mammoet werd gemiddeld 2,8 meter hoog en had een dikke vacht en vetlagen tegen het koude klimaat. Het dier staat ook bekend om zijn grote bult met vetreserves achter de gebogen kop. De laatste wolharige mammoet stierf 3700 jaar geleden nabij de kust van de Beringstraat. Lees hier een uitgebreid artikel over de verschillende soorten mammoeten.
Bron: Past Horizons