Geen foto

Illegale opgraving legt kerk en mozaïek bloot

In Turkije zijn de ruïnes van een kerk en mozaïeken blootgelegd. De ruïnes van een kerk en enkele mozaïeken in het westen van Turkije worden geprepareerd als publieke bezienswaardigheden, nadat ze door illegale opgravingen aan het licht kwamen. De overblijfselen stammen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd.

De ruïnes zijn twee maanden geleden achtergelaten door schattenjagers, maar worden nu op legale wijze verder uitgegraven. Het betreft een soort basilica en mozaïeken nabij de Turkse stad Isparta. Volgens de directeur van het Isparta Museum, Mustafa Akaslan, is negentig procent van het gebouw al blootgelegd.

“Kerken werden in de Byzantijnse periode als religieuze gebouwen neergezet, in de stijl van een basilica,” aldus Akaslan. “De mozaïeken liggen in het midden van de basilica.” Tijdens de opgravingen werd ook het atrium van de kerk gevonden. Momenteel worden de ruïnes voorbereid voor behoud tijdens de wintermaanden.

De mozaïeken zijn nog niet uitgebreid bestudeerd. Volgens de archeologen betreft het mozaïeken met geometrische motieven uit de late Romeinse tijd en de vroege Byzantijnse periode. Ook is dit één van de grootste kerken uit die periode die ooit is gevonden.

Na werkzaamheden aan de ruïnes wordt de locatie opengesteld voor het publiek. Het is de bedoeling dat dit ergens na 20 oktober gebeurt, als de opgravingen zijn beëindigd.

Bron: Hurriyet Daily News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen