Ibissen gemummificeerd met voedsel in maag
In het Oude Egypte werden de organen van gemummificeerde lijken uitstekend geconserveerd. Een recente ontdekking wijst uit dat dit ook het geval was bij ibissen (vogels met lange snavels) en dat er zelfs voedsel in de magen van de vogels werd gestopt zodat ze geen honger zouden krijgen in het hiernamaals.
Door de jaren heen zijn er talloze ibismummies gevonden in heiligdommen in Egypte. De vogels werden daar geofferd aan de god van wijsheid en schrijfkunst, Thoth, die afgebeeld werd als een mens met een ibiskop. Onderzoekers van de universiteit van Western Ontario in Londen besloten een CT-scan te voeren op de mummies van twee volwassen ibissen en één jongeling. Het resultaat was dat ze resten van voedsel in de magen vonden.
De onderzoekers ontdekten dat de organen aanvankelijk waren verwijderd, zoals gebruikelijk bij het mummificatieproces. De magen werden vervolgens echter teruggeplaatst met eten erin. Waarschijnlijk betrof het de laatste maal (in dit geval: slakken) van de vogels. Het holle lichaam van de jonge ibis werd daarnaast nog gevuld met graan.
Dat de organen en ingewanden verwijderd en teruggeplaatst werden bij mummies van dieren en mensen was gebruikelijk in het Oude Egypte. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit zodat het lichaam nog zou functioneren in het hiernamaals. “[De vondst] duidt een voorraad van een voedselbron in het hiernamaals aan,” aldus een onderzoeker. “Dit is nieuw bewijs voor de theorie dat de ingewanden van zowel ibissen als mensen hun functie moesten behouden in het hiernamaals.”
Het volledige verslag is te lezen op de Journal of Archaeological Science (zie bron). Bekijk hier een foto van de CT-scan.
Bron: Science Direct