homo sapiens in saoedi Arabie

Archeologen aan het werk in de woestijn

Klint Janulis

Homo Sapiens trok 90.000 jaar geleden naar Saoedi Arabië

De Homo Sapiens trok 90.000 jaar geleden ook naar het Arabisch schiereiland, dat blijkt uit opgravingen in de Arabische Nefud Woestijn. Daar werden de fossiele resten van de vinger van een Homo Sapiens gevonden door onderzoekers van het Max Planck instituut. Het fossiel is een van de oudste vondsten van Homo Sapiens buiten Afrika en het eerste menselijke fossiel dat op het Arabisch Schiereiland is gevonden.

Nieuw licht op theorieën over vroege migratie

De ontdekking werpt nieuw licht op de theorieën over hoe de Homo Sapiens vanuit Afrika de rest van de wereld bevolkten. Tot nu toe werd aangenomen dat de Homo Sapiens in eerste instantie niet veel verder kwam dan het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. Deze vondst wijst er volgens de onderzoekers echter op dat de Homo Sapiens al vroeg veel verder trok dan tot nu toe gedacht werd.

Ooit een groen grasland

Bij het onderzoek werden ook resten van een nijlpaard gevonden, net als de resten van stenen gereedschap. Op basis van sedimenten blijkt dat 90.000 jaar terug in het gebied een zoetwatermeer lag, met graslanden. Een groot verschil met de woestijnen van nu. Volgens de onderzoekers zet deze vondst het Arabisch Schiereiland meteen stevig op de kaart in onderzoeken naar de migratie van de eerste mensen. De archeologen verwachten dat er in de toekomst nog veel meer interessante vondsten gedaan zullen worden.

Bron:

Max Planck Institute

Afbeelding:

Klint Janulis/Max Planck Institute

Meer lezen