In elkaar gezette schedel Homo Naledi

Homo Naledi blijkt jonger dan gedacht

In elkaar gezette schedel Homo NalediToen onderzoekers in 2015 archeologisch onderzoek deden in een grot in Zuid-Afrika waren ze zeer verbaasd toen ze resten vonden van een nog onbekende menssoort. Ze schatten destijds dat de botten zo'n 2 miljoen jaar oud waren, maar na opnieuw onderzoek te hebben gedaan naar de Homo Naledi bleek dat de soort zeker 300.000 jaar geleden nog actief was.


De Homo Naledi

Na de vondst van de eerste resten tijdens het onderzoek in 2010 kon het internationale team onderzoekers een goed beeld schetsen van hoe de Homo Naledi eruitzag. Zo werden er goed bewaarde botten gevonden en zelfs een complete schedel. Daardoor werd duidelijk dat de Homo Naledi zeer kleine hersens had, de schouders van een aap had, maar dat de handen en voeten vergeleken konden worden met die van de moderne mens. Door deze aapachtige trekken en kleine hersens dachten de onderzoekers dat de aap ver voor de Homo Sapiens in de stamboom van de mens hoorde en daarom wel miljoenen jaren oud moest zijn.


Homo Sapiens en Homo Naledi samen

Na nader onderzoek te hebben gedaan was het voor de archeologen duidelijk dat de Homo Naledi 300.000 jaar geleden nog rondliep, dat betekend dus dat de Homo Sapiens de Homo Naledi hoogstwaarschijnlijk weleens tegengekomen zal zijn. Sterker nog, ten tijde van de Homo Naledi liepen er Homo Sapiens, Neanderthalers, Denisovamens en de mysterieuze Homo Floresiensis op deze aarde rond.


Nieuwe resten Homo Naledi

Op zo'n 100 meter van waar het team in 2015 de resten vond, zijn nu 130 resten van mensachtigen aangetroffen. Deze gevonden resten zijn waarschijnlijk van drie Homo Naledi, twee volwassenen en een kind. Waarom deze botten hier zijn gevonden is nog onduidelijk, maar een theorie luidt dat de Homo Naledi de grot gebruikte om hun doden in te begraven. Dit zou betekenen dat de Homo Naledi in staat was rituelen uit te voeren.

Bronnen: 

Nos

Trouw

Nrc

Scientas

Afbeelding:

Wikimedia Commons 

Meer lezen

Tijdvakken