Archeologie Magazine

Het zomernummer van Archeologie Magazine: Romeinen aan de Donau

Het zomernummer van Archeologie Magazine, dat omstreeks 10 juli zal verschijnen, wordt een nummer dat u niet mag missen!

Archeologie MagazineNog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 29 juni 16.00 uur van onze introductieaanbieding:

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 19,95 (i.p.v . € 39,95)

SPECIAL Romeinen aan de Donau

Wie het hedendaagse Boedapest bezoekt en de statige architectuur op zich laat inwerken, zal niet verwachten dat er hier ook nog restanten te zien zijn van een Romeins verleden. Toch waren de Romeinen hier al in de 1e eeuw vóór Christus, toen een leger onder leiding van Octavianus, de latere keizer Augustus, hier neerstreek. De Romeinen legden langs de Donau militaire steunpunten aan. Zo ontstond het legerkamp Aquincum. Daarnaast verrees het stadje ‘Óbuda’ voor de burgers. Op de plaats van het huidige Pest ontstond het kleinere Contra-Aquincum. Aquincum groeide uit tot de hoofdstad van Romeinse provincie Pannonië en bleef tot eind 4e eeuw n.Chr. met het Romeinse Rijk verbonden. In deze special maken Hongaarse experts ons wegwijs aan de hand van boeiende Romeinse overblijfselen en plaatsen die aan de Romeinen herinneren.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 29 juni 16.00 uur van onze introductieaanbieding:

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 27,50 (i.p.v. € 39,95) én welkomstcadeaus t.w.v. € 43,-

Kasteel Sypesteyn: een droom werd werkelijkheid

In 1886 bezoekt jonkheer Henri van Seypestein Loosdrecht. Hij is dan 26 jaar oud en wordt vergezeld door zijn oom jonkheer C.A. van Sypesteyn, de oud-gouverneur van Suriname. Hij is op zoek naar de plek waar naar zijn idee het familiekasteel zou hebben gestaan. Die plek is volgens hem makkelijk terug te vinden tegenover de Sypekerk. In zijn verbeelding zou het voorste deel van de kerk de slotkapel zijn geweest van het kasteel. Hij koopt bijna zes hectare grond en als hij begint te graven vindt hij de fundamenten van een stenen huis. In 1911 komen er opnieuw fundamenten bloot. Helaas zijn die niet van een kasteel. Dan besluit de jonkheer zelf een kasteel te bouwen, waarin hij talrijke details uit het verleden verwerkt zoals buitenmuren van kloostermoppen die afkomstig zijn van kasteel Vredenbrug in Utrecht. Wij nemen u mee naar het jongste kasteel van Nederland.

Nog is Polen niet verloren

Er zijn weinig plekken in Europa waar de grillige geschiedenis van de twintigste eeuw zo zichtbaar is als in het oosten van Polen. Het land dat verschillende keren ophield te bestaan en waar de strijdlust van een eeuwenlang onderdrukt volk weerklinkt in de eerste regel van het volkslied: ‘Nog is Polen niet verloren’. Diverse machthebbers, oorlogen en schuivende grenzen hebben hun sporen in het landschap nagelaten. Sporen die niet zijn te missen, zo leert een rondgang in de uiterste noordoosthoek van Polen.

Trier

Archeoloog Leo Verhart was 30 jaar conservator van de collectie Nederlandse prehistorie bij het Rijksmuseum van Oudheden, maar de meesten van ons kennen hem als presentator van de TELEAC-serie ‘Nederland in de prehistorie’. In zijn rubriek Omzien vertelt hij over wat hij heeft meegemaakt in de archeologie, wat hem raakte, fascineerde en verbaasde. Deze keer neemt hij ons mee naar Trier.

Schatten uit het voormalig Geldmuseum

In aanloop naar de heropening van het Rijksmuseum van Oudheden in december 2015 wordt achter de schermen hard gewerkt aan vele projecten. Eén daarvan is het project ‘Gesneden Stenen’, dat betreft de collectie antieke en latere bewerkte (half)edelstenen uit het voormalig GeldMuseum. In 2013 werd die collectie overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden. Wij richten alvast de schijnwerpers op een aantal indrukwekkende, minder bekende schatten uit het voormalig GeldMuseum.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 29 juni 16.00 uur van één van onze introductieaanbiedingen:

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 27,50 (i.p.v. € 39,95) én welkomstcadeaus t.w.v. € 43,-

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 19,95 (i.p.v . € 39,95)

Meer lezen