Het raadsel van de reliekschrijn in Brugge
Onderzoekers dachten begin 2015 het reliekschrijn van de Zalige Idesbald uit de 12e- eeuw te openen. Pas na verder onderzoek bleek de inhoud van de loden kist niet te behoren tot de middeleeuwse abt. De skeletresten die werden aangetroffen waren minstens 300 jaar jonger dan de resten van de abt zouden moeten zijn. Ook de kist is jonger dan werd aangenomen.
Overblijfselen
Van wie zijn de stoffelijke resten dan wel? Wetenschappers van de Koninklijke Universiteit Leuven zijn aan de slag gegaan om het raadsel van de reliekschrijn op te lossen. Vier abten komen in aanmerking, Petrus Vaillant uit Brugge, Joost de Wevere uit Brugge, Christiaan de Hondt uit Brugge en Jan Teerlinck uit Gent. Zij leefden in de juiste periode en waren allen achtereenvolgens abt van de Ten Duinenabdij in Brugge. Van deze vier personen is onbekend waar zij begraven zijn.
Identificatie
Het DNA van de gevonden resten uit de kist is veiliggesteld. Identificatie is mogelijk als er een mannelijk familielid zich meldt, die rechtstreeks van een van bovenstaande abten afstamt. Inmiddels is er een gezichtsreconstructie van het skelet gemaakt. Deze is te zien in de expo Zalige Idesbald en de 1000 skeletten in de Abdijmuseum Ten Duinen. Eerder werden er meer dan 1000 skeletten gevonden op de site van de vroegere Ten Duinenabdij. De expositie geeft informatie over deze eeuwenoude beenderen. Waar de Zalige Idsebald is gebleven?
www.archeonet.be/?p=42634#more-42634
nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Onze-Lieve-Vrouw_Ten_Duinen
www.tenduinen.be/nl/expo-zalige-idesbald-en-de-1000-skeletten
Afbeelding: LimoWreck-eigen werk [CCBY SA3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/