Gegeten kalkoenbotten

De kalkoenbotten zijn de oudste sporen van gegeten kalkoenen in Engeland

University of Exeter

Het oudste diner met kalkoen van Engeland?

De vondst van een aantal botjes in Engeland is misschien wat bijzonderder dan gedacht. De botjes, afkomstig van de dijbenen en een vleugel van een kalkoen, werden al in 1983 opgegraven, maar uit een nieuwe analyse blijkt dat deze botjes wel erg oud zijn: uit de vroege zestiende eeuw. Daarmee zijn dit de oudste resten van kalkoenen in Engeland.

Ongeidentificeerde botjes

Tijdens de opgraving in Exeter, in 1983 werden de botten gevonden in een laag waar ook veel aardewerk en glaswerk uit de vroege zestiende eeuw lag. De botjes zelf zijn echter nooit gedateerd en geanalyseerd. Naar nu blijkt stammen ze dus uit de tijd dat de eerste kalkoenen vanuit Amerika naar Engeland werden gebracht.

Eerste kalkoenen in Engeland

De eerste kalkoenen werden in de jaren ’20 van de zestiende eeuw geintroduceerd in Engeland door William Strickland, een lid uit het Engelse parlement die een reis naar Amerika had gemaakt. De eerste kalkoenen waren een dusdanige zeldzaamheid dat ze alleen door de extreem rijken gehouden werden, waarschijnlijk als siervogel en niet om op te eten. Dat gebeurde pas later, in de tweede helft van de zestiende eeuw werd de kalkoen snel populair in Engeland en tegen het einde van die eeuw, was de kalkoen -voor wie het kon betalen- al een populair stuk vlees tijdens het kerstdiner.

Exclusief diner

De botten die in 1983 in Exeter zijn opgegraven, vertonen echter sporen van hak- en snijwerk, een teken dat deze kalkoen is geslacht. Rondom de vindplaats van de botten zijn ook resten van kippen, een schaap, een gans en een kalf gevonden. Al met al de resten van een zeer exclusieve maaltijd, al is niet bekend welke rijkaard zich aan dit feestmaal tegoed mocht doen.

Ook nuttig voor biologen

 Het onderzoek levert meer op dan alleen een smakelijke anekdote over een rijk feestmaal in de vroege zestiende eeuw. De kalkoenbotjes kunnen biologen ook inzicht bieden in hoe de kalkoenen in Engeland zich hebben geëvolueerd sinds die in Engeland zijn geïntroduceerd.

Bron:

University of Exeter 

Afbeelding:

University of Exeter

Meer lezen