Het mysterieuze schrift van Rongorongo

Niet alleen de grote Moai-beelden van Paaseiland zijn een mysterie voor archeologen. Ook het schrift gevonden op 26 tabletten is nog altijd niet ontcijferd. De tabletten, Kohau Rongorongo, werden gevonden in de negentiende eeuw tijdens de ontdekking van Paaseiland. In de afgelopen eeuw hebben veel onderzoekers een pogingen gedaan de tabletten te ontcijferen, maar dat is niet gelukt.

Ontdekking door Spaanse conquistadores

De tabletten, met in totaal 14.021 tekens, werden gevonden door Spaanse conquistadores. Het schrift behoort waarschijnlijk tot de syllabisch schriften, waaronder ook het hiërogliefenschrift van de Egyptenaren, het Lineair A en B van de Minoïsche beschaving en het schrift van de Maya’s vallen. Dit zijn schriften waarvan elke lettergreep een eigen teken heeft. Tot nu toe zijn er 595 unieke basistekens gevonden op de Kohau Rongorongo tabletten. Kohau Rongorongo zou ‘stokzangers’ betekenen en wordt in de taal van de inwoners ‘Rapa Nui’ genoemd. Een van de bekendere houten tabletten is de stok van Santiago. Hier begint de tekst onderaan en loopt in een spiraalvorm naar boven. Waarschijnlijk zijn de teksten gemaakt tijdens de eerste contacten met de Spaanse kolonisten en de slavenhandel door de Zuid-Amerikaanse slavenhandelaren in de zestiende en zeventiende eeuw.

Ontcijfering van de Rongorongo tabletten door archeologen

Het schrift op de Rongorongo tabletten bestaat vooral uit tekens in de vorm van mensen, dieren, platten en geometrische vormen. De ontcijfering van het schrift is vooral moeilijk doordat we weinig tabletten over hebben. Ook is er geen context bekend voor de tabletten. Er zijn namelijk geen afbeeldingen of parallelle teksten gevonden. In 1864 maakte Eugène Eyraud voor het eerst melding van de tabletten. Bishop Florentin-Étienne Jaussen was een van de eersten die probeerde de teksten van de tabletten te ontcijferen. In 1868 sprak hij met een inwoner van Paaseiland en samen zouden ze een lijst hebben gemaakt met tekens en vertalingen. Deze lijst bleek uiteindelijk een vervalsing. Wel werd ontdekt dat het schrift moet worden gelezen zoals een boustrophedon schrift. Dit betekent dat van links naar rechts moet worden gelezen, maar bij de volgende regel van rechts naar links.

Vreemde symbolen

De tekens werden waarschijnlijk met smalle objecten in de tabletten getekend, zoals kleine haaientanden. Volgens sommige wetenschappers zou het schrift geen tekstuele betekenis hebben, maar symbolen zijn om iets aan te geven. Een van de tabletten zou een kalender bevatten. Dit werd vastgesteld na een rondvraag onder de inwoners van Paaseiland. De maanden corresponderen met de tekens op de kalender. Verdere pogingen om informatie van overlevenden te krijgen mislukte omdat ze of niet meer leefden of de teksten ook niet konden lezen.

Huidig onderzoek

In 1932 werd door Wilhelm de Hevesy een connectie gemaakt tussen het Rongorongo en het schrift van de Indus vallei in India. Beide hebben overeenkomstige tekens en symbolen. Onderzoekers denken nu dat het schrift een bepaald ritueel moet voorstellen en dat de teksten liederen zijn. Waarschijnlijk gaan deze over de plaatselijke goden. Archeologen hopen in de toekomst met het ontcijferen van het schrift te weten te komen wat de ondergang betekende van de samenleving van Paaseiland.


Bronnen:

Ancient-origins.net: Rongorongo writings
Wikipedia.org: Decipherment of rongorongo
Damninsteresting.com: Easter Island


Afbeelding:

Wikipedia.org: Rongorongo

Meer lezen

Tijdvakken