Geen foto

Herplaatsing van drie gevelstenen in Leiden

BamBam aan het werk. Beeld van Werkgroep GeveltekensOp 19 juni 2013 is de officiële onthulling van de drie gevelstenen die eindelijk herplaatst zijn op hun oorspronkelijke plek in Leiden. De gevelstenen worden geplaatst op de hoek van Breestraat 81 en Diefsteeg. Na de onthulling door wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) geeft prof. Dr. Hans Blom meer informatie over de gevelstenen in het Atrium van het stadhuis. Dit zal in het bijzonder gaan over een van de gevelstenen met de naam ‘De Blauwe Hoed’.

De officiële onthulling

Eerder werd gedacht dat twee van de gevelstenen verloren waren gegaan. Nu de drie gevelstenen eindelijk weer compleet zijn, kunnen ze eindelijk herplaatst worden op de oorspronkelijke plek. Dit wordt gedaan tijdens met een officieel programma dat begint met de onthulling door wethouder Jan-Jaap de Haan. Hierna is er een wandeling naar het Atrium in het stadhuis van Leiden, waar prof. dr. Hans Blom vervolgens de achtergrondgeschiedenis vertelt van de gevelstenen.

De Blauwe Hoed

Van de gevelstenen is één het meest bijzonder: degene met de blauwe hoed. Deze heeft hierdoor ook de naam ‘De Blauwe Hoed’. Na verder onderzoek is gebleken dat de blauwe kleur van de hoed hier later aan toegevoegd is en dus niet de oorspronkelijke kleur was. De gevelsteen krijgt dan ook tijdens de onthulling een nieuwe naam.

De onthulling begint om 16.00 uur en duurt tot 16.50 uur.

Bron: persbericht werkgroep Geveltekens

Meer lezen
Landen