Resten van tabak in lichamen opgegraven

Mensen van de Ohlone-stam, getekend in 1822 

[Public domain], via Wikimedia Commons

Heb je gerookt? Eeuwen later kunnen archeologen dat nog zien

Roken kan langdurige gevolgen hebben. Dat wisten we natuurlijk al, maar het is nu ook nog eens archeologisch vastgelegd. Archeologen ontdekten resten nicotine in tandsteen dat is gevonden op gebitten van mensen die tussen 6000 en 300 jaar geleden leefden.

Voorheen waren archeologen afhankelijk van resten van rookwaar, zoals pijpen, als ze wilden uitzoeken of mensen rookten of niet. Echter, een pijp is moeilijk aan een individu te linken, en het gebeurt niet vaak dat zulke spullen gevonden worden, behalve dan veel pijpenkoppen in Nederland. Een enkele keer kon lichaamsmateriaal, zoals haar worden onderzocht. Daarmee was het voor archeologen lastig om vast te stellen of een opgegraven persoon had gerookt of niet.

Nieuwe onderzoeksmethode

Tot nu. Onderzoekers van de Washington State University deden onderzoek naar tandplak en waren dankzij nieuwe onderzoeksmethoden in staat om sporen van plantaardige verdovende middelen in tandsteen te traceren. De onderzoekers deden onderzoek naar de gebitten van acht mensen die tussen 6000 en 300 jaar geleden begraven zijn.

Archeologisch onderzoek met tandenstokers

Met gewone tandenstokers haalden ze monsters van tandplak van de gebitten en onderzochten dat op de aanwezigheid van nicotine. Van de acht mensen bleken twee positief te testen op de aanwezigheid van tandplak. Van die twee lichamen was één iemand begraven met een pijp, maar de ander niet.
Het gaat om de lichamen van een man en een oudere vrouw. Dat een oudere vrouw gerookt zou hebben, is volgens de onderzoekers opvallend. De vondst bevestigt recent onderzoek waarbij werd geconcludeerd dat jongere vrouwen in traditionele stammenculturen verdovende middelen vermeden, maar dat vrouwen die voorbij de vruchtbare leeftijd waren, zulke middelen wel gebruikten, als dat nodig was, of wanneer ze daar zin in hadden.

Vervolgonderzoek

In het onderzoek zijn geen sporen van andere plantaardige verdovende middelen gevonden, maar de onderzoekers geloven wel dat dat met deze methode mogelijk moet zijn. Op basis van zulk onderzoek zou met veel meer zekerheid vastgesteld kunnen worden of en hoe verdovende middelen in het verleden werden gebruikt.

Bron:

Washington State University
 

Meer lezen