Haastig gerepareerd masker Toetanchamon

Het dodenmasker van Toetanchamon is ernstig beschadigd geraakt tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Het masker werd snel weer gerepareerd, maar de kwaliteit van die reparatie was erg slecht. Acht medewerkers worden daarom voor de rechter gesleept. Het masker is inmiddels weer in volle glorie hersteld.  

Dodenmasker omgestoten

Een schoonmaker zou het beroemde museumstuk per ongeluk omver hebben gestoten, waarbij de baard afbrak. Omdat het masker één van de topstukken van het museum is, zou het masker haastig gerepareerd zijn, zodat het weer snel tentoon gesteld kon worden. Acht medewerkers worden daarom beschuldigd van onnauwkeurige restauratie en nalatigheid.

Doorzichtige laag epoxy

De baard is weer aan het masker gelijmd met lijm op basis van epoxy. Hoewel epoxy vaker gebruikt wordt bij ingewikkelde klussen, is de reparatie dit keer erg slecht uitgevoerd. Zo zou er volgens de conservatoren een doorzichtige gele laag te zien zijn tussen het masker en de baard. Ook zou er een druppel lijm op het gezicht van het masker zijn gevallen. Die druppel is met een krabber weer weggehaald, waardoor er nu krassen op het masker zitten. Op die manier probeerden de medewerkers van het museum hun fout te verhullen. Inmiddels is het masker hersteld door Duitse en Egyptische specialisten. Dit keer is daarvoor het passende bijenwas gebruikt.

Museumcollectie in slechte staat

De conservatoren beklaagden zich tegenover de krant ook over de slechte staat waarin delen van de museumcollectie zich bevinden. Duizenden jaren oude houten sarcofagen zouden zonder enige bescherming tegen het publiek zijn tentoongesteld, waardoor ze langzaam verkruimelen. Het Egyptisch Museum is volgens de conservatoren sinds de oprichting in 1902 nauwelijks gemoderniseerd.

Het beroemde gouden masker van farao Toetanchamon werd in 1922 gevonden door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert. Toen de twee archeologen de tombe van Toetanchamon betraden, bleek die nog onaangeroerd te zijn. De farao regeerde ongeveer van 1333-1323 v.Chr.

Bronnen:
www.theguardian.com

edition.cnn.com

www.volkskrant.nl

Afbeelding: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tutmask.jpg

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's