Haarstijl van vrouwen uit de Oudheid vergelijkbaar met hedendaagse coupe

Bij een opgraving in Myra is een bijzondere ontdekking gedaan. De vrouwen die afgebeeld zijn op 2400 jaar oude opgegraven Lycische graftomben en monumentstukken hebben vergelijkbare haarstijlen als vrouwen in de hedendaagse wereld.

De Lyciërs

De Lyciërs woonden vanaf het einde van het 2de millennium voor Christus op het schiereiland Lycië aan de zuidkust van het huidige Turkije. Lycië is rijk aan antieke grafmonumenten zoals torentjes of tempeltjes. Ook zijn er grafkamers te vinden die uit de rotsen gehouwen zijn. Het reliëfwerk op deze monumenten beeldt vaak begrafenis-, oorlogs- of jachttaferelen uit.

Opvallende haarstijlen

Wetenschappers die de opgravingen uit Myra in Lycië bestudeerd, zeggen veel te kunnen leren over de sociale status en levenswijze van de Lyciërs. De haarstijlen van de vrouwen die op de opgravingen afgebeeld zijn, zijn vergelijkbaar met de haarstijlen die vrouwen nu dragen. Volgens professor Nevzat Çevik laten de opgravingen bovendien zien dat de haarstijlen van vrouwen uit de nobele klassen –die vaak op de graftombes verschenen – nu zelfs opvallend genoemd zouden worden.

Touperen en krullen

Echter, er kan volgens Çevik ook aangenomen worden dat deze haarstijlen door vrouwen uit lagere klassen gedragen werden. Volgens Çevik maakte het namelijk niet uit of je uit een hoge of lagere klasse kwam: je haar op een bepaalde manier dragen kon iedereen. Volgens archeoloog Mehmet Kayhan Murat kwam het toen ook voor dat vrouwen, net als nu, hun haar toupeerden of middelen gebruikten om het haar te krullen.

Bronnen

www.stilus.nl

www.hurriyetdailynews.com

Afbeelding

 Wikimedia Commons, 'Myra Tombs Temples', Ingo Mehling (2012)

Meer lezen