Haaien blijken meer geëvolueerd dan gedacht
Lange tijd werd door paleontologen aangenomen dat de haai weinig geëvolueerd was in de afgelopen miljoenen jaren. Nieuw onderzoek naar een 325 miljoen jaar oud fossiel van een haaiachtige geeft reden om vraagtekens te plaatsen bij deze aanname.
Vondst fossiel
Een onderzoeksteam bestudeerde in opdracht van het American Museum of Natural History (AMNH) een 325 miljoen jaar oud fossiel van een haai. Onder leiding van John Maisey, paleontoloog bij het AMNH, vond het onderzoeksteam een goed bewaard gebleven haaienfossiel bij het Ozark Plateau in de Amerikaanse staat Arkansas. Het fossiel werd tot nieuwe haaisoort benoemd: Ozarcus mapesae.
Reconstructie fossiel
Door middel van scans van het fossiel konden de onderzoekers een computerreconstructie van de haai maken. De kieuwen van de fossiel leken meer op de kieuwen van beenvissen, zoals tonijn en makreel. De hedendaagse haaien behoren echter tot de kraakbeenvissen. Deze vondst toont aan dat haaien geëvolueerd zijn van beenvissen tot kraakbeenvissen.
Levende fossielen
Voorheen werden haaien gezien als een soort ‘levende fossielen’, omdat zij als één van de weinige organismen er miljoenen jaren hetzelfde uit hebben gezien. Het onderzoek wijst echter uit dat de haai ook onderhevig is geweest aan verandering. Omdat fossielen van een dergelijke leeftijd schaars zijn, is het lastig om aanvullende bewijzen te leveren.