Geen foto

Grottekeningen Chauvet inderdaad oudste ter wereld

Eén van de grottekeningen uit de Chauvet grot. Experts hebben lang gediscussieerd of de beroemde prehistorische tekeningen in de Chauvet grot in de Zuid-Franse regio Ardèche de oudste van zijn soort zijn. Recent onderzoek heeft inmiddels uitsluitsel gegeven, de afbeeldingen in de grotten zijn inderdaad de oudste  ter wereld.

De details in de tekeningen van beren, neushoorns en paarden zijn zo hoog ontwikkeld, dat sommige onderzoekers dachten dat ze tussen de 12.000 en 17.000 jaar oud waren. Dat zou betekenen dat ze toebehoorden aan de Magdaléniencultuur. Binnen deze cultuur werden stenen- en benen werktuigen gebruikt, waarmee in de loop der jaren steeds beter ontwikkelde kunst werd gemaakt.

Door monsters van de grottekeningen, houtskool en dierenbotten te dateren met behulp van koolstofdatering bleek echter dat de tekeningen ouder zijn dan de Magdaléniencultuur. Zij zijn naar schatting tussen de 30.000 tot 32.000 jaar oud, waarmee de opvatting dat vroeg-paleolithische kunst veel primitiever was is ontkracht.

Recent onderzoek door Franse wetenschappers heeft deze bevindingen inmiddels bevestigd. Zij baseren die conclusie op een geomorfologische analyse van de grotwanden rondom de enige ingang van de grot. Hieruit is gebleken van een overhangende klif 29.000 jaar geleden begon in te geven, waardoor de ingang rond 21.000 jaar geleden volledig voor mensen was afgesloten. De tekeningen moeten daarom voor die tijd gemaakt zijn. Dit ondersteunt de gedachte dat de kunst behoort tot de Aurignaciencultuur, die tussen de 28.000 tot 40.000 jaar oud is.

Bron: Archaeology Newsnetwork

Meer lezen
Tijdvakken
Landen