De haven werd mogelijk gebruikt om schepen te bouwen en onderhouden.

Grote Romeinse haven gevonden nabij Rome

De haven werd mogelijk gebruikt om schepen te bouwen en onderhouden.Een Brits team van archeologen heeft een haven met een oppervlakte gelijk aan die van een voetbalveld gevonden bij Portus, de haven van Rome in de Oudheid. De archeologen denken dat de haven gebruikt werd om schepen maken en te repareren.

Het gebouw van de haven is meer dan 150 meter lang, 60 meter breed en telt vijf verdiepingen. Het is daarmee de grootste vondst in Italië ooit en bovendien één van de grootste opgegraven havens in Europa. Volgens de archeologen, werkzaam voor de Universiteit van Southampton, stamt de haven uit 117 voor Christus en werd het gebruikt voor het bouwen en onderhouden van handelsschepen.

De archeologen denken ook dat er schepen werden gebouwd voor de keizers, gezien de grootte van het gebouw. Mogelijk brachten deze schepen de keizers en hun legers naar de gebieden die ze wilden veroverden, zoals Engeland.

Keizerlijke haven
“Dit is een geweldige en belangrijke vondst,” aldus professor Simon Keay, werkzaam voor de universiteit. “Keizers die in deze periode vertrokken en weer terugkwamen, zoals keizer Hadrianus, kwamen waarschijnlijk door Portus. Ze zijn waarschijnlijk in een gebouw verbleven gelijk aan die wij nu hebben gevonden.” Twee jaar terug vonden de archeologen bovendien een amfitheater op dezelfde locatie.

De oude Romeinse locatie Portus was in de Oudheid een cruciale handelspoort. Het was het kruispunt voor Rome en het Middellandse zeegebied. Er waren tot nu toe echter nooit scheepswerven gevonden die de specifieke locatie van de haven aanduidden.

“Dit was een enorm gebouw waar gemakkelijk hout, zeildoek en andere bevoorrading kon worden opgeslagen en het is zeker groot genoeg om er schepen in te bouwen of er onderdak voor te bieden,” aldus Keay. “De grootte, positie en unieke natuur van het gebouw doen ons geloven dat het een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bouwen van de Romeinse schepen.”

Bron: Sky News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's