Grootste onderwatergrot ter wereld herbergt archeologische schatten
In Mexico is de grootste onderwatergrot ter wereld ontdekt. En die ontdekking is ook van belang voor archeologen. In het grottenstelsel troffen onderwaterarcheologen veel archeologische schatten aan. Ze vermoeden zelfs dat dit de onderwereld waar de Maya's in geloofden.
Het is al langer bekend dat onder het Mexicaanse schiereiland Yucatan veel grotten te vinden zijn. De grot die nu ontdekt is vormt een verbinding tussen de grottenstelsels Sac Actum en Dos Ojos die al bekend waren. Door de verbinding is nu het grootste onderwatergrottenstelsel ter wereld ontdekt.
Archeologische waarde
De grotten zijn niet alleen bijzonder voor biologen en geologen, ze hebben ook een archeologische waarde. De grotten staan met zinkgaten in verbinding met de bovenwereld. De Maya's beschouwden deze zinkgaten als doorgangen naar de onderwereld. Offers werden via deze ingangen naar de goden gebracht. Volgens de grotduikers zou dit de grote hoeveelheid archeologische vondsten verklaren.
Uitgestorven flora en fauna
Maar er werden niet alleen offergiften uit de Maya-cultuur gevonden. In de grotten zijn meer dan honderd vondsten gedaan, waaronder ook sporen van de eerste nederzettingen in Door het gebrek aan zuurstof onder water, blijven veel meer vondsten goed bewaard. In de grottenstelsels zijn ook resten gevonden van inmiddels uitgestorven flora en fauna.
Verder onderzoek
Het onderzoek naar de grotten gaat nog wel even door. Onder Yucatan ligt bij elkaar zo'n 1400 kilometer grotten. De grotonderzoekers willen weten of er misschien meer verbindingen met andere grottenstelsels zijn, en of er wellicht meer archeologisch materiaal te vinden is.
Bronnen:
De Volkskrant
Gran Acuífero Maya
Afbeeldingen:
Met dank aan Gran Acu'fero Maya, fotograaf Cortesìa Kadu Pinheiro