Geen foto

Grootschalige archeologische smokkel ontdekt in Pakistan

De National Academy of Performing Arts in Karachi, Pakistan In Pakistaanse havenstad Karachi is een container vol met illegaal opgegraven archeologische vondsten ontdekt. Volgens de lokale politie stond de lading op het punt om naar India gesmokkeld te worden. In Pakistan is sprake van een grootschalige handel in illegale archeologische vondsten, aangezien met de smokkel daarvan miljoenen verdiend kan worden.

De Pakistaanse politie ontdekte smokkelwaar na een inval in een huis in het oosten van Karachi. Volgens inspecteur Majeed Abbas gaat het om kunstvoorwerpen die minstens 2.000 jaar oud zijn en toebehoorden aan het koninkrijk van Gandhara, dat vroeger delen van Pakistan en Afghanistan omvatte. Enkele stukken beelden onder meer het vroege leven van Boeddha af, wat sterk bijdraagt aan hun waarde.

“De artefacten lagen opgeslagen in een container en waren zeer zwaar”, aldus Abbas. “We moeten speciale machines en een vorkheftruck gebruiken om ze veilig uit te laden.” Bij de operatie werden twee mannen gearresteerd die vermoedelijk betrokken waren bij de smokkel van de archeologische vondsten. “We hebben het vermoeden dat ze op het punt stonden om de stukken af te leveren bij een koper”, aldus de inspecteur.

De Pakistaanse stad Karachi is wel vaker het toneel van illegale handel in artefacten. Zo werden bij een politieactie in 2005 maar liefst 1.500 gesmokkelde kunstvoorwerpen van 7.000 jaar oud onderschept. De stukken waren illegaal opgegraven en hadden een totale waarde van meer dan tien miljoen dollar. De lading zat toen eveneens verstopt in een container en werd bij de douane opgegeven als een ‘meubeltransport’.

Bron: BBC

Meer lezen
Landen