Geen foto

Graftombe uit de tijd van Alexander de Grote ontdekt

Griekse archeologen hebben nabij de stad Amphipolis een belangrijke graftombe gevonden die dateert uit 350 tot 300 voor Christus. In diezelfde tijd heerste Alexander de Grote over grote delen van Europa, Azië en Afrika. Veel van de hooggeplaatsten uit deze regeerperiode zijn begraven in weelderige graftomben nabij Vergina, waar ook Philip II, Alexander’s vader, begraven ligt.

Hooggeplaatste functionaris

De rijke versieringen, beelden en muren om de pas ontdekte graftombe, lijken volgens de archeologen te bewijzen dat er een hooggeplaatste functionaris begraven ligt. De Griekse premier Antonis Samaras bezocht de graftombe dinsdag en zei vervolgens tegen de pers dat het gaat om een ‘extreem belangrijke vondst’.

Sfinxbeelden

Tot nu toe is er een korte trap ontdekt die leidt naar een brede, gemetselde hal die vervolgens leidt naar de ingang van het graf. Deze ingang wordt geflankeerd door twee grote sfinxbeelden zonder hoofd en vleugels. De grote vraag is wie er precies begraven ligt in deze bijzondere graftombe. Het antwoord lijkt dichtbij: de komende week zal de werkelijke graftombe worden geopend en onderzocht.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's