Geen foto

Gezonken middeleeuwse stad Dunwich in kaart gebracht

Strand van Dunwich. Foto door Stephen Nunney via WikimediaDe structuur van de gezonken stad Dunwich in Engeland is door geavanceerde technieken in kaart gebracht door professor David Sear. Dunwich ligt in Suffolk in het oosten van Engeland. De middeleeuwse stad is door meerdere stormen in de 13e en 14e eeuw een ruïnestad geworden die zich drie tot tien meter onderwater bevindt.

Dunwich bevatte in de middeleeuwen een van de belangrijkste havens tot het in de 13e eeuw verrast werd door een krachtige storm die een vloedgolf met zich meebracht. Dit was de eerste van meerdere vloedgolven die de stad uiteindelijk in de 15e eeuw deed zinken. Deze stormen waren hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de klimaatveranderingen die zich in deze eeuwen afspeelde.

Sear begon met een team onderzoekers in 2008 met het analyseren van de ruïnes in Dunwich. Met behulp van DIDSON technologie en het analyseren van middeleeuwse navigatiekaarten konden ze het analyseren van de stad zelfs in het troebele water uitvoeren en de gehele stad in kaart brengen. De technologie maakt namelijk gebruik van geluidsgolven in plaats van camera’s waardoor de helderheid van het water geen grote belemmering meer vormt.

Dunwich was in de 13e eeuw een bruisende stad met een omvang van 1.8 vierkante kilometer. De kaart van Sear bevat het wegennetwerk en de locaties van de haven en de woningen. Ook is het door onderzoek duidelijk geworden dat er in de stad acht kerken stonden.

Bron: Science Daily

Meer lezen
Tijdvakken