Gevederde dinosaurus geeft inzicht in evolutie vogels
De recente vondst van een 125 miljoen jaar oude dinosaurus met vier vleugels in China geeft meer inzicht in de evolutie van gevleugelde dieren. De gevederde dinosaurus, genaamd Changyuraptor yangi, beschikte over uitzonderlijk lange staartveren waardoor hij plotselinge duikvluchten kon inzetten.
De Changyuraptor yangi
In de afgelopen twintig jaar zijn er meerdere fossielen van gevederde dinosauriërs gevonden in noordoost China. De Changyuraptor yangi, Chinees voor ‘grote veer’, is de grootste vroege vogel die tot nu toe is aangetroffen. Het dier woog ongeveer vier kilo en had een lengte van 1,2 meter.
Lange staartveren
Het fossiel werd aangetroffen door boeren in de Chinese provincie Liaoning. Het meest opvallende aan de vogel waren de lange veren die de vogel bedekten. De staartveren van de dinosaurus waren 30 centimeter lang. Dit hield in dat de staart van het dier één vierde van zijn gehele lichaamslengte bedroeg, veel langer dan bij hedendaagse vogelsoorten.
Gebruik vleugels
Door de anatomie van de gevederde dinosaurus te bestuderen, kunnen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de evolutie van vliegende diersoorten. De lengte van de staart van de aangetroffen dinosaurus zou er voor hebben gezorgd dat de vogel snel vaart kon minderen in mid-vlucht door het kantelen van zijn staart. De vogel gebruikte deze plotselinge duikelingen om kleine vogels, vissen en kleine zoogdieren in de bossen te vangen. Deze jaagmethode is ook nog te zien in hedendaagse vogelsoorten. Het blijft onduidelijk of het dier zweefde op zijn vleugels of dat het met zijn vleugels wapperde tijdens het vliegen.