Foto: Rania Galal

Gestolen Egyptische beelden terug

Foto: Rania GalalOp een internationale persconferentie van 12 april kondigde de Egyptische minister van Oudheden, dr. Zahi Hawass, de vondst van vier vermiste voorwerpen aan. Ze waren in januari uit het Egyptisch museum in Caïro gestolen.

Bij de plunderingen afgelopen januari in het Egyptisch museum in Caïro werden verscheidene kostbaarheden die in het museum lagen, beschadigd en meegenomen. Uiteindelijk bleek dat er 54 beelden en andere voorwerpen waren gestolen. Op dit moment ontbreken er nog 33 stukken uit de collectie van het museum.

De teruggevonden voorwerpen zijn: een verguld houten beeld van Toetanchamon, evenals zijn vergulde trompet en één van zijn kapotte waaiers. Ook werd één van de tien ontbrekende oesjabti gevonden van de, in de Vallei der Koningen begraven, zakenman Yuya en zijn vrouw Thuya. De oudheden die beschadigd zijn geraakt worden gerestaureerd alvorens ze weer voor het publiek te zien zullen zijn.

Tijdens de persconferentie vertelde Hawass niet hoe deze voorwerpen weer terug waren gekomen bij het museum. Volgens Ahram Online werden ze gevonden door Salah Abdel Salam, werkzaam op het ministerie. Op weg naar zijn werk zou hij op een zwarte tas zijn gestuit die onbewaakt op een stoel in het Shubra metrostation stond. Hij dacht niet aan een bom, maar keek uit nieuwsgierigheid in de tas, waarna hij de vermiste voorwerpen zag. Hij bracht ze terug naar het museum.

Hawass riep bij de bijeenkomst het Egyptische volk op om de overige 33 beelden te retourneren, eraan toevoegend dat teruggave zelfs zal worden gecompenseerd. Hij verklaarde ook dat de objecten anoniem kunnen worden teruggegeven: “Als iemand bang is om zulke objecten te overhandigen dan kunnen ze het ook voor het toegangshek van het ministeriële gebouw zetten of voor de deur van het museum.”

Bronnen:
Site van Zahi Hawass

Talking Pyramids

Ahram online

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's