Genetisch onderzoek toont Europese voorouders aan
Met behulp van DNA-onderzoek hebben wetenschappers van de Universiteit van Huddersfield ontdekt dat een gedeelte van de Europeanen afstamt van een bevolkingsgroep uit het Midden Oosten. Hiervoor werd gedacht dat men alleen van twee Europese bevolkingsgroepen afstamde.
Tijdens de ijstijd, welke 26.000 jaar geleden begon, woonden mensen in Europa op twee plaatsen. In het gebied wat Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk besloeg en een periglaciaal gebied op de Oekraïense steppe. Voorheen werd gedacht dat vrijwel alle latere Europeanen van deze twee groepen afstamden.
Een derde afstammingsgroep
Dr. Pala en haar collega’s van de Universiteit van Huddersfield hebben een nieuwe kijk gegeven op de groei van de bevolking van Europa na de eerste ijstijd. Zij deden dit door een grootschalig DNA-onderzoek uit te voeren onder Europeanen die afstammen van twee grote groepen die het gen J en T bevatten.
Het is bekend dat deze twee genetische groepen uit het Midden Oosten stammen. Voorheen werd er gedacht dat deze groepen in het neolithicum, ongeveer 9.000 jaar geleden, naar Europa migreerden. Uit het DNA-onderzoek is echter gebleken dat deze groepen tegen het einde van de ijstijd al naar Europa zijn getrokken, en dat veel Europeanen dan ook van deze bevolking afstammen.
“Tijdens het einde van het laatste glaciaal konden mensen van buiten Europa naar onbewoonde delen van Europa migreren doordat het ijs zich terugtrok. Dit zorgde voor een stijging van de menselijke populatie in Europa,” aldus Pala.
Archeogenetica kan identiteit ontrafelen
Dr. Pala laat weten dat archeogenetica ons veel kan vertellen over de mens. “Het kan ons helpen om onze identiteit opnieuw te ontdekken. We zijn erg gefocust op onszelf als Italianen, Britten, Nederlanders of een andere identiteit, maar door het analyseren van DNA kunnen we aantonen dat we niet zo lang geleden allemaal van dezelfde populatie afstammen.
Bron: Past Horizons