Geen geld voor behoud keizerlijke stallen Augustus
Tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuwe parkeergarage in Rome nabij de Via Giulia stuitte men op iets spectaculairs: overblijfselen van de 2.000 jaar oude stallen van keizer Augustus. Archeologen bestempelden het direct als een extreem belangrijke vondst. Toch is men nu bezig de marmeren delen te overdekken met waterdicht materiaal, waarna er alsnog een parkeergarage op de vindplaats wordt gebouwd. Er is simpelweg te weinig geld voor restauratie.
Bijzondere vondst
In 2009 kreeg een gespecialiseerd bouwbedrijf de opdracht een ondergrondse parkeergarage te bouwen nabij de Via Giulia. Terwijl ze bezig waren met de eerste verkenningen en graafwerkzaamheden, stuitten ze op iets bijzonders: marmeren overblijfselen van de stallen van keizer Augustinus. De volledige structuur van de 2.000 jaar oude stallen werd zichtbaar naarmate graafwerkzaamheden vorderden.
Graffiti
In de stallen stonden ten tijde van keizer Augustus de paarden van verschillende teams die deelnamen aan de races in Circus Maximus, een groot stadium in het centrum van Rome. Delen van de opgegraven muren van de keizerlijke manege tonen overwinningen en verliezen die verschillende teams op de muren kalkten.
Restauratiewerkzaamheden
In 2011 werd besloten tot restauratie van de stallen. Op den duur zouden de stallen zelfs geopend worden voor bezoekers, was de bedoeling. De eerstvolgende jaren kwam het echter nog niet tot echte restauratiewerkzaamheden. Dit jaar kwam naar buiten dat er geen geld meer was voor de restauratie en dat de parkeergarage alsnog bovenop de stallen gaat worden gebouwd. Inmiddels worden de kostbare delen van de keizerlijke manege afgedekt en daarmee ‘geconserveerd’ voor toekomstige generaties.
Brandbrief
Verschillende historici en stedenbouwkundigen bundelden hun krachten en stuurden een brandbrief naar de Italiaanse Minister van Cultuur. Hierin pleitten ze voor bescherming van de stallen tegen de ondergang. Met de bouw van een garage bovenop deze stallen zal een groot deel van de stallen verwoest en gesloopt worden, daar zijn ze van overtuigd. Voorlopig heeft de Minister van Cultuur echter nog niet gereageerd op de brandbrief. Geluisterd wordt er sowieso niet, tonen de voortgaande werkzaamheden rond de bouwput die NOS correspondent Rob Zoutberg waarnam.
Bronnen: