Geen foto

Gebit vol gaatjes ontdekt bij mummie

In de tanden van een mummie zijn gaatjes en vullingen van stof ontdekt. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een gemummificeerde man van 2.000 jaar geleden waarschijnlijk is overleden aan een ontsteking die werd veroorzaakt door een gebit vol gaatjes. De onderzoekers ontdekten dit na de vullingen in de tanden van de man te analyseren.

Door middel van CT-scans zijn de laatste momenten van het leven van de man in kaart gebracht. Hij was rond de dertig jaar oud en had meerdere abcessen en gaatjes in zijn gebit. De onderzoekers vermoeden dat de man een helse pijn heeft doorgemaakt en om die reden naar de tandarts ging. Historische bronnen hebben in het verleden aangetoond dat tandheelkunde vrij normaal was in het Oude Egypte.

Volgens het team zou zelfs een hedendaagse tandarts moeite hebben gehad met het verwaarloosde gebit. Toch werd indertijd getracht met een stuk stof doordenkt in een medicijn - waarschijnlijk vijgensap of cederolie - het grootste gat in het gebit van de man op te vullen.

De man zou echter niet meer dan een paar weken later sterven. De onderzoekers weten niet zeker wat de doodsoorzaak was, hoewel ze vermoeden dat het een sinusinfectie was. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat er een mummie is gevonden die dergelijke tandheelkunde heeft ondergaan.

CT-technologie

Na zijn overlijden is hij gemummificeerd. Zijn hersenen en organen werden verwijderd, maar zijn hart niet. Dit suggereert een elitaire status. De mummie is vervolgens begraven in een lijkkist in Thebe, hoewel de exacte locatie van het graf niet bekend is. Hij werd in 1859 door James Ferrier op een onbekende locatie gevonden en daarna verscheept naar Montréal. De mummie ligt opgeborgen in het Redpath Museum in de McGill universiteit.

Het stof dat als vulling in de tand diende werd overigens in de jaren ’90 van de vorige eeuw al ontdekt door een scan. De resolutie van de scan was indertijd echter van te lage kwaliteit om een volledige analyse te voltooien. De technologie die in het recente onderzoek is gebruikt, is volgens de onderzoekers zes keer zo sterk.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's