Geen foto

Franse amateur archeoloog voor de rechter

Franse amateur archeoloog voor de rechterIn de week van 30 juli stond een zestigjarige Franse wijnmaker terecht in Meaux, een voorstad van Parijs. Hij werd beschuldigd van het plunderen van duizenden artefacten uit cultureel belangrijke gebieden die bij de wet beschermd zijn en waar het verboden is opgravingen te doen.

Metaaldetector

De Franse wijnmaker ging met een metaaldetector te werk en verzamelde door hier en daar iets mee te nemen door de jaren heen ruim 2.300 voorwerpen. Hieronder zijn verschillende kettingen, munten, ringen en aardewerk, waarvan de waarde op vele tienduizenden euro’s geschat wordt.

Routinecheck douanebeambten

In februari 2012 vonden douanebeambten bij een routinecheck in de auto van de man zo’n 112 Romeinse munten. Dit leidde tot een huiszoeking, waar de schokkende ontdekking van de hiervoor beschreven collectie werd gedaan. Op de vraag waarom hij deze misdaad was begaan, antwoordde de 60-jarige Fransman simpel: ‘Ik wilde altijd archeoloog worden, maar had de kans niet.’

Fikse boete

De Franse douaneautoriteiten eisen een boete van 200.000 euro voor het illegaal doorzoeken van verschillende archeologische plaatsen. Of de man schuldig wordt bevonden en de grote boete moet betalen, wordt later dit jaar door de rechter beslist. De collectie is inmiddels overgedragen aan het Franse ministerie van Cultuur.

Amateurarcheologie bedreiging voor professie

Dit soort freestyle archaeology is een grote bedreiging voor het historisch en archeologisch onderzoek in Frankrijk. Volgens experts verdwijnen er per jaar zo’n 250.000 objecten door dit soort illegale archeologische zoektochten. Voornamelijk munten uit de Gallische en middeleeuwse periode worden ontvreemd en in het buitenland verhandeld.

Archeologie lijkt bijna aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Dat moet worden tegengegaan, daar zijn velen van overtuigd. Want, zo stelt Desforges, hoofd van een vereniging die vecht voor het tegengaan van dergelijke plunderingen, iedere keer dat er dit soort bodemschatten worden ontvreemd, verdwijnt er een stukje Franse geschiedenis en erfgoed.

Bron: http://www.thelocal.fr

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's