Geen foto

Forse subiside voor Nederlands onderzoek naar Via Appia

Forse subiside voor Nederlands onderzoek naar Via AppiaEen subsidie van 630.000 euro is uitgereikt aan archeologen van de Radboud Universiteit. Ze zullen onderzoek gaan doen naar de Via Appia, een van de belangrijkste Romeinse wegen uit de oudheid. Drie kilometer van de weg zal worden bestudeerd tot diep in de bodem.

De Nijmeegse onderzoekers en studenten hebben de afgelopen drie jaar al vijfhonderd meter van de Via Appia uitgeplozen. Het geld dat ze nu krijgen zal het onderzoek in een stroomversnelling brengen. Ze zullen onder andere oppervlakteonderzoeken uitvoeren en met behulp van GPS de weg in kaart brengen.

Culturele biografie

Vervolgens wordt er ondergronds onderzoek gedaan zonder de bodem aan te tasten. “Dat is het geofysische gedeelte, waarin we met magnetische velden en elektrische weerstand via de computer in kaart brengen waar er ‘iets’ zit”, aldus archeoloog Stephan Mols.

De bovengenoemde techniek levert echter een tweedimensionaal beeld op. Dankzij de subsidie is het nu ook mogelijk een 3D-beeld te generen met behulp van georadaronderzoek. En als alle informatie verzameld is, begint het echte graafwerk. Dat zal gebeuren op plekken waar iets te vinden valt, op basis van de computerdata. “Zo kun je een culturele biografie van dit gebied schrijven”, meent Mols.

Via Appia
De Via Appia liep van Rome tot aan het zuid-oosten van de Italiaanse Laars en eindigde bij de plaats Brundisium. In 321 v. Chr. begon de bouw van de weg op initiatief van Appius Claudius Caecus, een Romeinse senator. Het maakte de snelle verplaatsing van troepen mogelijk en werd later van economisch belang voor de vervoer van goederen en persoen tussen Rome en Campanië. Omdat de weg zo belangrijk was kreeg hij de bijnaam Regina Viarum, koningin der wegen.

Forse subiside voor Nederlands onderzoek naar Via Appia

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's