Faraobeeld in Caïro toch niet van Ramses II
Het faraobeeld dat twee weken geleden door Duitse en Egyptische archeologen werd gevonden in Cairo, blijkt toch niet van farao Ramses II te zijn. De archeologen dachten een beeld van de beroemde farao te hebben gevonden aan de hand van de vindplaats. Bij het bestuderen van de inscriptie op het beeld blijkt het toch om een andere farao te gaan.
Archeologische vondst
Het faraobeeld werd gevonden dichtbij de ruïnes van de zonnetempel in Caïro. Op deze plek zou de oude stad Heliopolis hebben gelegen, waar onder andere Ramses II werd geëerd. De archeologen vonden twee weken geleden een hoofd en een torso van een faraobeeld. Door de locatie werd al snel gedacht dat het om een beeld van Ramses ging. Farao Ramses II (1300-1213 v.Chr.) was de derde koning van de 19e dynastie van Egypte en zou 66 jaar hebben geregeerd. Hij stond bekend om zijn vele vrouwen en gebieden die hij voor Egypte had veroverd.
Inscriptieonderzoek
Uit de inscripties op het beeld die onderzocht is door archeologen, blijkt dat het om de jongere farao Psammetichus I gaat. Dat maakte de Egyptische minister van Antiquiteiten, Khaled el Enany, bekend op een persconferentie deze week. De naam van Psammetichus werd op het beeld aangegeven met een gier en een cobra, gevolgd door de naam ‘Neb Aa’. Dat betekend de ‘bezitter van de arm’ en verwijst naar sterkte en macht. Zover bekend is, is Psammetichus is de enige farao die de naam draagt.
Farao Psammetichus
Psammetichus I (664-610 v.Chr.) was een farao van de 26e Dynastie. Herodotus heeft in zijn beroemde boek Historiën geschreven over Psammetichus. Hij zou getrouwd zijn met Mehytenweskhet en drie kinderen hebben; Necho II, Merneith en Nitokris I. Zijn vrouw was de dochter van de hogepriester in Heliopolis, de stad waar het faraobeeld is gevonden. Psammetichus kwam aan de macht in 664 v.Chr. als heerser over Memphis en Saïs. Samen met Griekse huurlingen wist hij de rest van de Nijldelta over te nemen. In 655 v.Chr. werd hij farao van boven- en beneden Egypte.
Bronnen:
Archeologieonline.nl: Faraobeeld gevonden
Hln.be: Faraobeeld niet Ramses
Historianet.nl: Egyptisch beeld
Afbeelding:
Wikipedia.org: Faraobeeld