Geen foto

Europese Unie trekt 105 miljoen uit voor restauratie Pompeii

PompeiiDe Europese Commissie stelt 105 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van de stad Pompeii. Het besluit volgt op het bericht van vorige week dat er wederom een deel van de antieke Romeinse buitenmuur was ingestort. In november en december van vorig jaar gingen door slecht onderhoud ook al een deel van de muur en enkele gebouwen in Pompeii verloren.

Pompeii bestond al meer dan zeven eeuwen voordat de Romeinen het plaatsje in 80 voor Christus veroverden. Onder Romeinse heerschappij groeide Pompeii uit tot een belangrijke handelsstad. In 79 na Christus werd Pompeii echter bedolven onder een dikke laag as na een uitbraak van de vulkaan Vesuvius. Honderden inwoners kwamen om het leven. De overlevende mensen vluchtten naar de zee en keerden nooit meer terug. De dikke laag as zorgde ervoor dat de stad perfect geconserveerd bleef.

Slecht onderhoud
Pas eeuwen later, in 1599, werden de eerste delen van Pompeii weer blootgelegd. Inmiddels is de hele stad uitgegraven en trekt de plek jaarlijks meer dan 2,5 miljoen toeristen. Sinds 1997 staat Pompeii op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar de Italiaanse overheid slaagt er niet om de monumentale plaats goed te onderhouden. Begin dit jaar werd minister van Cultuur Sandro Bondi gedwongen af te treden nadat twee gebouwen in Pompeii instortten.

Vorige week vrijdag ging er dus wederom een deel van de monumentale stad verloren. Als gevolg van een storm en zware regenval stortte een stuk van de buitenmuur in. In reactie op dit nieuws maakte Europees Commissaris Johannes Hahn woensdag bekend dat de Europese Unie 105 miljoen euro beschikbaar zal stellen voor de renovatie van Pompeii. Verder zal de Europese Commissie de renovatiewerkzaamheden de komende vier jaar voortdurend controleren, zo verzekert Hahn.

Voor meer informatie over de historie van Pompeii, zie het artikel op IsGeschiedenis.

Bron: Eindhovens Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's