Geen foto

Erotisch gedicht uit 16e eeuw gevonden

Het liefdesgedicht van Elizabeth Acre verteld over een affaire.Onlangs werd een gedicht van vrouwe Elizabeth Dacre aan heer Anthony Cooke, raadheer van koning Edward VI van Engeland, gevonden in de universiteitsbibliotheek West Virginia. Het gedicht lag bewaard in een werk van Geoffrey Chaucer, veelal beschouwd als de vader van de Engelse literatuur, en toont een affaire die geheim moest blijven.

“Het is een prachtig stuk en ik denk dat het een waardevol eigendom voor haar was, omdat het erg voorzichtig bewaard is,” aldus Elaine Treharne, professor aan de universiteit van Florida. Zij vond het liefdesgedicht toevallig in de omslag van een boek van Chaucer. Met haar collega’s begon ze het gedicht te vertalen van het Latijn naar het Engels.

Na het onderzoek bevestigde ze dat Elizabeth Dacre de brief tussen 1550 en 1560 heeft geschreven. Haar onderzoek zal gepubliceerd worden in de volgende editie van het wetenschapstijdschrift Renaissance Studies. Ze laat weten niet zeker te zijn of Dacre en Cooke daadwerkelijk een affaire hadden. “Het kan ook een soort academische oefening zijn geweest,” legt ze uit. “Het is moeilijk vast te stellen.”

Vertaald fragment
Het eerste gedeelte van het gedicht lijkt te verwijzen naar een periode in 1553 toen Cooke naar de Tower of London werd gestuurd en verbannen werd. Lees hieronder het naar het Engels vertaalde fragment:

"The goodbye I tried to speak but could not utter with my tongue
by my eyes I delivered back to yours.
That sad love that haunts the countenance in parting
contained the voice that I concealed from display,
just as Penelope, when her husband Ulysses was present,
was speechless – the reason is that sweet love of a gaze ..."

Elizabeth Dacre
Elizabeth werd volgens historische bronnen geboren in 1536, onder de naam Elizabeth Leybourne. Ze scheelde minstens twintig jaar in leeftijd met Anthony Cooke, die in 1553 zijn vrouw verloor. Elizabeth trouwde in 1555 met Thomas Dacre. Gezien ze zichzelf Dacre noemt in het gedicht, is te veronderstellen dat de mogelijke affaire plaatsvond nadat ze getrouwd was. Ze overleed in 1567.

Bron: Livescience.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen