Enorme Keltische schat opgegraven op Brits eiland Jersey
Na meer dan dertig jaar schatgraven zonder grote vondsten gedaan te hebben, vonden twee amateurarcheologen met hun metaaldetectors een enorme muntschat op het Britse eiland Jersey. Het bleek te gaan om een grote verzameling van zilveren Keltische munten, één die wel miljoenen euro’s waard kan zijn.
Red Mead en Richard Miles vonden de schat - die nog geen meter diep lag - onder een heg in een weiland op het eiland Jersey. De zilverstukken komen vermoedelijk uit de eerste eeuw voor Christus. Het is de grootste schat van Keltische munten die ooit gevonden is. Het precieze aantal geldstukken is niet bekend, maar het zijn er waarschijnlijk tussen de 30.000 en 50.000. Samen zijn de muntstukken waarschijnlijk ruim 12 miljoen euro waard.
“De metaaldetector pikte een heel sterk signaal op,” aldus Mead. “We hebben toen meteen contact opgenomen met professionele archeologen. Toen zij begonnen te graven konden we niet geloven hoeveel munten er lagen. Ze lagen als een bundel in de klei.” Na vier dagen van voorzichtig graven werd de schat naar boven getakeld met een kraan. Er wordt nu een gerechtelijk onderzoek opgesteld om het eigendomsrecht te bepalen.
Tweeduizend jaar geleden was het eiland Jersey een toevluchtsoord voor stammen uit het noorden van Frankrijk. Zij werden verjaagd door de naderende Romeinse troepen. Waarschijnlijk heeft een Keltische stam genaamd de Coriosolitae de schat begraven, in de hoop deze later weer op te graven als het gevaar was geweken.
Bron: Daily Mail