De sarcofaag van farao Merenptah
Ovedc, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Enorme Egyptische sarcofaag geïdentificeerd
De grootste Egyptische sarcofaag in een tombe in de Vallei der Koningen, die uit meer dan 3.000 fragmenten bestond, wordt door een team archeologen weer in elkaar gezet. De kist is inmiddels geïdentificeerd als de koninklijke sarcofaag van Merneptah, de 4e Egyptische farao uit de 19e Dynastie. Hij regeerde van ca. 1224 tot 1214 voor Christus.
Merneptah (ook wel geschreven als Merenptah) was de 13e zoon en opvolger van farao Ramses II. De eerste daad toen hij aan de macht kwam, was het verplaatsen van de hoofdstad van Piramesse naar Memphis. De farao staat het meest bekend om zijn militaire campagne rond 1220 voor Christus, waarin hij met een enorm leger de Libiërs en de daaraan verbonden Zeevolken, afkomstig uit het gebied bij de Zwarte Zee, versloeg.
De mummie van Merneptah lag begraven in vier stenen sarcofagen, de één geborgen in de ander. Archeologen zetten de buitenste sarcofaag - die meer dan 4 meter lang, 2,3 meter breed en 2,5 meter hoog is - nu in elkaar. De deksel van de kist is nog intact. Bekijk hier foto’s van de sarcofaag en van de mummie.
Puzzelwerk
De ruim 3.000 fragmenten van de buitenste sarcofaag zijn in de jaren ’80 van de vorige eeuw gevonden en lagen “willekeurig opgestapeld” in een zijkamer. Alle fragmenten samen vormen alsnog maar één derde van eerste sarcofaag. De rest moet worden gereconstrueerd. De reconstructiewerkzaamheden zijn begonnen in maart 2011.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Binnenin de buitenste sarcofaag was een tweede opgeborgen met een ovale deksel die de farao afbeeldt. Daarin lag een derde sarcofaag die hergebruikt is voor de farao Psusennes I (1040 - 994 voor Christus). Van de vierde kist, waar de mummie oorspronkelijk in lag, zijn nog maar een paar fragmenten gevonden. De mummie is herbegraven in een andere kist, waarschijnlijk toen de tombe meer dan 3.000 jaar geleden leeggeroofd is. Tijdens deze roof zijn de eerste twee (de buitenste) sarcofagen vernield, hoewel van beide de deksel intact is gebleven.
Herinrichting
Edwin Brock, projectleider van de opgravingen en onderzoeker bij het Royal Ontario Museum in Toronto, legt in een interview met LiveScience uit dat de sarcofagen waarschijnlijk al in elkaar zaten, met Merneptahs mummie erin, toen die in de tombe werden gebracht. Gaten bij de ingang van de tombe duiden aan dat er gebruik werd gemaakt van een soort katrolsysteem met touwen en houten balken.
Brock vertelt ook dat de sarcofaag indertijd vermoedelijk niet door de deur van de tombe paste. De werkers zouden vervolgens de deuren hebben vernield en daarna weer nieuwe hebben gebouwd. “Ik vraag me graag af hoe de gesprekken tussen de tombebouwers en de mensen van de delfplaats verliepen,” aldus Brock. “Dit onderzoek heeft veel interessante en menselijke aspecten over het oude Egypte onthuld.”
Bron: Discovery News