De opgegraven mand wordt geprepareerd om verder uit de grond gehaald te worden.
Oxford Archaeology
Eieren uit de Romeinse tijd opgegraven in Engeland
Bij het Engelse plaatsje Berryfields hebben archeologen een Romeinse put opgegraven. In de put lagen veel voorwerpen, zoals aardewerk, schoenen, gereedschap én heel bijzonder: eieren.
De vondst werd al in 2016 gedaan, maar onlangs werd het onderzoeksverslag gepubliceerd. De put lag vlak langs een Romeinse weg, nabij de plaats waar al eerder een Romeinse nederzetting is opgegraven. Langs de Romeinse weg vonden de archeologen een put, die in de derde eeuw waarschijnlijk werd gebruikt bij brouwprocessen. Dat past goed in het beeld dat de archeologen van de weg hadden. Bij eerdere opgravingen langs de weg werden meer sporen van industriële activiteit gevonden.
Echter, in een oudere laag in de put ontdekten de archeologen dat de put eerder een veel mysterieuzere functie had. Zo rond het jaar 270 werd de put waarschijnlijk gebruikt als een soort wensput, waar bewoners van de nederzetting en voorbijgangers muntjes en andere kleine offers brachten.
Organische materialen opgegraven
Dat leverde een enorme hoeveelheid vondsten op. De bodem van de put stond nog steeds onder water en veel voorwerpen die onder water waren terechtgekomen, zijn goed bewaard gebleven. Ook voorwerpen van materialen die normaal snel vergaan, zoals leren schoenen.
Breekbare eieren
Het meest bijzondere van alles, was een houten bodem van een mandje en daarbij een aantal eieren. Het mandje was gemaakt van eiken- en wilgenhout, rondom het mandje lagen minstens vier eieren, waarvan er bij de ontdekking nog drie in tact waren. Volgens de archeologen is het niet zeker dat de eieren en het mandje bij elkaar hoorden. Hoewel ze in dezelfde grondlaag werden gevonden, vermoeden de archeologen dat het mandje bedoeld was voor brood.
Al snel bleek hoe kwetsbaar de eieren waren, want bij een poging om de eieren uit de put te halen, sneuvelden er nog twee eieren, waarbij de archeologen getrakteerd werden op de geur van een eieren die een slordige 1700 jaar over datum waren.
Enige Romeinse ei van Groot-Brittannië
Wonderwel lukte het de archeologen om het laatste ei zonder ongelukken uit te graven. Daarmee hebben ze een unieke vondst gedaan: eierschalen uit de Romeinse periode zijn vaker gevonden, maar dit is het enige complete ei uit die periode dat nu in Groot Brittannië bekend is. Over waarom de eieren in de put zijn achtergelaten, hebben de archeologen wel een vermoeden. Eieren waren voor de Romeinen ook symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Het zou volgens de archeologen goed kunnen dat de eieren in de put zijn achtergelaten als onderdeel van een begrafenisrite, om de goden van de onderwereld gunstig te stemmen voor wedergeboorte.
Niet alleen de eieren zijn bijzonder. De bodem van het mandje dat gevonden is, is volgens de archeologen minstens zo uniek. Het ontwerp van de mand, de gebruikte houtsoorten en de omvang ervan zijn uniek voor Groot-Brittannië.