Egyptische grafkistdeksels geconfisqueerd in winkel Jeruzalem
Twee eeuwenoude gedecoreerde deksels van Egyptische grafkisten waar mummies in hebben gelegen, zijn in beslag genomen door Israëlische autoriteiten. Inspecteurs vonden de artefacten tijdens een controle van winkels bij een marktplaats in Jeruzalem. De bijzondere vondsten werden meteen in beslag genomen onder de verdenking van gestolen waren.
De eeuwenoude deksels zijn gemaakt van hout en versierd met “adembenemende decoraties en schilderingen van Egyptische hiërogliefen”, aldus de Israëlische antiek autoriteiten. Onderzoekers hebben de deksels onderzocht om de authenticiteit te bepalen en wisten met behulp van koolstofdatering vast te stellen hoe oud de artefacten zijn. Eén van de deksels is gemaakt tussen de zestiende- en de veertiende eeuw voor Chr. (de late bronstijd) en de andere deksel is gemaakt tussen de tiende- en de achtste eeuw voor Chr. (de ijzertijd).
Het is onduidelijk hoe de deksels in Israël terecht zijn gekomen. De houten deksels zijn doormidden gezaagd, dit suggereert het mee smokkelen in koffers. Grafrovers hebben de deksels waarschijnlijk meegenomen uit graftombes in het westen van de Egyptische woestijn en ze daarna naar Israël gesmokkeld. Tevens is onduidelijk wat er met de rest van de sarcofagen en de mummies is gebeurd.
De antiek autoriteiten denken dat deze vondst slechts het topje van de ijsberg is. Er is een enorme zwarte markt voor mummies en andere artefacten. Exacte data is niet bekend, maar er wordt gesuggereerd dat het om een markt van miljarden dollars gaat. Het verhandelen van mummies dateert uit de middeleeuwen, toen mummies werden vermalen tot poeder, waarvan gedacht werd dat het medicinale gaven had.
Om het smokkelen van antieke waren tegen te gaan, gaat er op 20 april een nieuwe wet van kracht in Israël. Deze nieuwe wet zal helpen bij het tegengaan van het binnensmokkelen van gestolen en illegaal verhandelde archeologische objecten. Zo hopen de autoriteiten de internationale cirkel van het handelen in gesloten objecten te doorbreken.
Bron: Live Science