Eeuwenoude Egyptische zonnewijzer opgegraven
Bij opgravingen in de Vallei der Koningen in Opper-Egypte heeft een groep onderzoekers van de Universiteit van Bazel een van ’s werelds oudste zonnewijzers gevonden. Toen het team onder leiding van professor Susanne Bickel de ingang van een van de tombes vrijmaakte, werd de opvallende vondst aangetroffen. In de Vallei der Koningen, tevens begraafplaats van meerdere farao’s, zijn al veel bijzondere vondsten gedaan.
De meest recente vondst is een plat stuk kalksteen, waarop een halve cirkel met zwarte lijnen is getekend. De cirkel is opgedeeld in twaalf parten van elk vijftien graden. Onderaan de steen, in het midden van de zestien centimeter lange horizontale basislijn, is een ronde inkeping aangebracht. Hier was vermoedelijk een houten of metalen onderdeel aan bevestigd, dat een schaduw wierp op de halve cirkel en zo de tijd aan gaf. Met kleine stipjes in het middel van elk deel van de cirkel kon zeer nauwkeurig de tijd afgelezen worden.
De Egyptische zonnewijzer werd gevonden in een gebied waar de huizen stonden van de mensen die meewerkten aan de bouw van de graftombes in de 13e eeuw voor Christus. De zonnewijzer zou gebruikt kunnen zijn om de werkuren van de arbeiders te meten. De tijdsmeting, op het uur nauwkeurig, zou ook gebruikt kunnen zijn voor het maken van gidsen voor de onderwereld, die op de wanden van de Koninklijke graftombes getekend werden. Deze gidsen waren rijk geïllustreerd en dienden als beschrijving voor de overledene, om inzicht te krijgen in de nachtelijke voortgang van de zonnegod. De zonnewijzer kan gebruikt zijn om dit fenomeen zichtbaar te maken.
De zonnewijzer is niet de enige vondst die dit jaar aangetroffen werd in de vallei. Studenten van de Universiteit van Bazel werkten samen met de Egyptische autoriteiten en hebben meer dan 500 (fragmenten van) objecten aangetroffen. Daarnaast is het team bezig geweest om oudere vondsten te documenteren en voor te bereiden voor verder wetenschappelijk onderzoek.
Bron: Armen Press