Duizenden voorwerpen op buitenplaats Leeuwenstein
In verband met de ontwikkeling van de nieuwe wijk Leeuwensteyn in het Leidsche Rijn Centrum vond er wekenlang archeologisch onderzoek plaats. De opgraving gebeurde op het terrein van buitenplaats Leeuwenstein.
Er was weinig bekend over het stuk grond waar buitenplaats Leeuwenstein zich bevindt. In het kadaster van 1832 staat een vijver met een eiland afgebeeld, dat doet vermoeden dat Leeuwenstein een bijzonder complex is. Het eiland dateert vermoedelijk van 1600. In de Utrechtse archieven is weinig informatie over de buitenplaats en haar bewoners te vinden. Wel is bekend dat de buitenplaats aan het eind van de zestiende eeuw werd gebouwd door Willem van Leeuwen. Een tekening of schilderij van de buitenplaats is tot nu toe nog niet gevonden.
Gouden hanger met edelsteen, houten beschoeiingen en versierde borden
Archeologen van gemeente Utrecht ontdekten in Leeuwesteyn funderingen van de buitenplaats Leeuwenstein. Tijdens de wekenlange opgraving op het terrein kwamen duizenden voorwerpen uit de grond, zoals kruiken, wijnglazen en -flessen, pannen, versierde borden, metalen en houten voorwerpen en een gouden hanger met een edelsteen. Deze voorwerpen vertellen het verhaal van buitenplaats Leeuwenstein en haar rijke bewoners.
Om nog onbekende reden werd rond het gebouw een zware beschoeiing aangelegd en ontstond er een eiland. Naast de vele voorwerpen zijn ook deze houten beschoeiingen in goede staat teruggevonden.
Behouden in het nieuwbouwplan?
De vondsten worden na verder onderzoek opgeslagen in het archeologisch depot van de gemeente Utrecht. Er wordt gekeken of een deel van de in bijzonder goede staat verkerende fundamenten behouden kunnen worden in het nieuwbouwplan.
www.utrecht.nl/leidsche-rijn/actueel/
www.nu.nl/utrecht/
destadutrecht.nl/