Duizenden vondsten in Oudeschans

In het vestingmuseum in Oudeschans in de provincie Groningenworden tienduizenden archeologische vondsten genummerd, beschreven en gefotografeerd. Vrijwilligers van het museum verwerken  vondsten en proberen de ontelbare scherven aan elkaar te puzzelen en te plakken. Dit alles gebeurt vanwege de zogenoemde museumregistratie.

Opgravingen

Alle archeologische vondsten komen uit Oudeschans. Het gaat om tienduizenden vondsten die gevonden zijn bij opgravingen die  vanaf begin jaren tachtig zijn uitgevoerd vanwege rioolwerkzaamheden. De eerste vondsten dateren van na 1593, het jaar waarin Oudeschans ontstond. Het dorp is ontstaan vanuit een verdedigingswerk tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Resten van de verdedigingswerken zijn nog altijd te zien.

Bodemvondsten

De archeologen stuitten op scherven, fragmenten van bekers, stukjes van pijpenkoppen, onderdelen van schoenen en als topstuk een glazen beker met twee vrouwenkoppen. Al deze vondsten gaan door de handen van de vrijwilligers. Het vastleggen ervan gaat nog even duren. Eind 2018 zal het boek verschijnen waarin de resultaten worden opgenomen. Het boek draagt vooralsnog de werktitel Schans aan de Dollard.

www.rtvnoord.nl/

Afbeelding: Roepers [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen