Geen foto

Duizend jaar oude Chinese tombe ontdekt

Een BoeddhabeeldIn de stad Datong in het noorden van China is een duizend jaar oude tombe ontdekt, die wel aan alle kanten is beschilderd, maar waar helemaal niemand in lag. Volgens archeologen moet de tombe van een redelijk welvarende man zijn geweest, met een behoorlijke status.

Reiziger

De tombe, die niet ver van het treinstation in de stad werd ontdekt, heeft een koepelvormig uiterlijk en bevat schilderingen over het leven van haar opdrachtgever. Tijdens zijn leven moet de man verschillende reizen hebben gemaakt, want hij wordt op de muurschilderingen onder andere afgebeeld op verschillende paarden en kamelen.

Inrichting

Behalve de man zelf, zijn op de schilderingen ook personen te vinden die eten en drinken vasthouden. Ook zijn er meerdere katten en honden afgebeeld met een rode strik om hun nek.  Onderzoekers denken dat het hier gaat om de huisdieren van de man. Een standbeeld van de man is ook in het vertrek te vinden. Mogelijk werd dit standbeeld gebruikt als vervanging voor het echte lichaam. Een dergelijk gebruik was in die tijd onder Boeddhisten immers vrij gebruikelijk.

De Khitan

Volgens de archeologen geeft het standbeeld aan dat de man die de tombe liet bouwen een Han-Chinees moet zijn geweest. Rond het jaar 1000 waren Han-Chinezen echter niet de baas in dit gebied, maar een groep die luisterde naar de naam Khitan. Deze Khitan heersten over een multicultureel rijk dat ongeveer het huidige Mongolië, Noord-China en delen van Rusland besloeg. Vooral in het zuidelijk deel van het rijk konden andere bevolkingsgroepen gemakkelijk tot de regerende elite toe treden.

Hoewel de tombe in 2011 al werd ontdekt, is over deze uitzonderlijke vondst pas recent in een internationaal tijdschrift geschreven.

Bron: www.livescience.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's