Drie 2700 jaar oude geofferde kinderskeletten gevonden in Bulgarije

Archeologen hebben nabij de Bulgaarse stad Mursalevo drie geofferde kinderskeletten opgegraven. Deze kinderen zouden geofferd zijn door de Thraciërs, zo’n 600 jaar voor Christus.

De wetenschappers vonden de skeletten tijdens hun onderzoek naar twintig opgegraven Thracische grafkuilen. Hier stuitten zij tevens op de overblijfselen van geofferde dieren en ander voedsel. In de herfst van 2014 vonden zij reeds het complete skelet van een geofferd kalf. 

Neolithische stad

Waarschijnlijk vereerden de Thraciërs de plek waar zij de kinderen geofferd hebben, omdat er een Neolithische stad gestaan zou hebben. Archeologen doen onderzoek naar de overblijfselen van deze 8000 jaar oude stad.

Opgravingen in Mursalevo

De opgravingen in Mursalevo vinden plaats naar aanleiding van de komst van een nieuwe snelweg, die de Bulgaarse hoofdstad Sofia gaat verbinden met Griekenland. In april 2014 begonnen de archeologen hun onderzoek. Nu er zo veel interessante opgravingen gedaan worden, heeft de Bulgaarse regering het onderzoek verlengd tot en met juni 2015.

Onderzoek naar de skeletten

De kinderskeletten zullen onderzocht worden door een Schotse osteoarcheoloog, een wetenschapper die gespecialiseerd is in onderzoek naar menselijke en dierlijke botten. Bulgarije heeft geen ‘eigen’ osteoarcheologen, daarom hebben zij het verdere onderzoek naar de skeletten uitbesteed.

Bronnen:

- www.archeology.org
- archeologyinbulgaria.com 

Afbeelding:

Door Leon Popek (private collection) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Landen