Drents Museum toont vanaf juli Dode Zee-rollen
De verzameling antieke, Bijbelse handschriften die tussen 1947 en 1956 in grotten aan de noordwestkust van de Dode Zee werden aangetroffen, zullen vanaf de zomer van 2013 gedurende een half jaar het pronkstuk van het Drents Museum vormen. Wat betreft archeologische waarde zijn de Dode Zee-rollen te vergelijken met de vondst van Toetanchamons grafcomplex en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an.
De mogelijkheid tot exposeren van de unieke Dode Zee-rollen vloeit voort uit een samenwerking met de Israel Antiquities Authority en de Rijksuniversiteit Groningen. Het is de eerste keer dat deze archeologische vondsten in Nederland te bezichtigen zullen zijn. Het Drents museum slaagt er zo in om na eerdere grote exposities zoals ‘Het Terracotta Leger van Xi’an’ in 2008, ‘Goud uit Georgië’ in 2010 en ‘De Gouden Eeuw van China’ in 2011 zich te blijven profileren als een internationaal gerenommeerd museum op het gebied van archeologische tentoonstellingen.
De tentoonstelling in het Drents Museum zal de historische en culturele context van de Dode Zee-rollen in kaart brengen. Zo zullen er naast de originele Bijbelse manuscripten ook veel unieke objecten worden getoond, uit de periode van de 3e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus. Er wordt daarbij in het bijzonder aandacht geschonken aan de Joodse opstand tegen Rome (66-70 na Christus).
Naast een aantal nooit eerder tentoongestelde fragmenten van de Dode Zee-rollen, gaan ook recenter opgegraven attributen uit het oude Judea deel uitmaken van de expositie. Bovendien wordt de mogelijkheid geboden foto- en filmmateriaal te bekijken van de ontdekking van de Dode Zee-rollen en het onderzoek dat daar op volgde.
De Dode Zee-rollen zijn tussen 9 juli 2013 en 5 januari 2014 te bezichtigen in het Drents Museum. Daarna wordt de waardevolle collectie overgeheveld naar het Schlossmuseum in het Oostenrijkse Linz.