De oudste grens van Nederland in de spotlights

De oude rijksgrens 'de Limes' staat tijdens de Maand van de Geschiedenis in de schijnwerpers. Het Nijmeegse Museum het Valkhof en het Utrechts Centraal Museum organiseren beiden een tentoonstelling waarbij de Limes centraal staat. Ook in andere steden zijn tentoonstellingen en activiteiten rondom de Romeinse Limes.

Reconstructie van de Limes

Een groep archeologen reconstrueerde het Limesgebied op de kaart. De grens wordt in beeld gebracht op basis van huidige wetenschappelijk inzichten. Het project wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het doel van het project is dat de kaart het publiek helpt om zich voor te stellen hoe de grens, de forten en nederzettingen die ook op de kaart staan, in de Romeinse tijd functioneerden.

Neder Germaanse Limes

De Limes liep van de Noordzee langs de rivieren de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. De Neder-Germaanse Limes liep toentertijd langs wat nu de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de Nederrijn is. Met de grens hoopten de Romeinen het gebied aan de overzijde van de rivier te beheersen en zo vijandelijke invallen onmogelijk te maken of deze tijdig af te slaan. 

Nederland en buurland Duitsland dragen in 2020 gezamenlijk de Nedergermaanse Limes voor als Unesco Werelderfgoed.

nl.wikipedia.org/

archeologieinnederland.nl/

Afbeelding: Christiano64-eigen werk-  [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)],via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Thema's