De Noord/Zuidlijn van hedendaags afval tot historisch huisvuil
In 2003 zijn archeologen begonnen met het onderzoek in de tunnel van de nieuwe metrolijn. In 2005 en 2006 was de grond onder de Nieuwe brug bij het Damrak aan de beurt, gevolgd door het Rokin en de Ceintuurbaan in 2008. Meter voor meter groeven de archeologen in de grond door de eeuwen heen.
Vondsten door de eeuwen heen
Amsterdam is heel lang een aantrekkelijke plek om te wonen. Er zijn zelfs vondsten aangetroffen die er op wijzen dat er in de Nieuwe Steentijd mensen woonden in het gebied tussen de Amstel en het IJ. De Nieuwe brug bij het Damrak is er sinds de 15e eeuw. Daar werd uitgebreid gehandeld, tevens deed hij dienst als werkplaats. Het Rokin was in de 13e eeuw dicht bebouwd met huizen, werkplaatsen, kloosters en kerken, later gevolgd door fabriekjes zoals de suikerraffinaderij, ‘De drie suykerbroden’ uit de 17e eeuw.
700.000 vondsten
"Het meest bijzondere is wel de hoeveelheid spullen die mensen door de eeuwen heen hebben gebruikt. De oudste objecten komen uit 2400 voor Christus, dat zijn dus zaken van voor het ontstaan van de stad", volgens stadsarcheoloog Jerzy Gawronski.
De bouwputten op het Rokin en het Damrak leverden het meeste materiaal op. Naast afval is er een grote hoeveelheid aan persoonlijke dingen zoals een schuttersinsigne, sleutels en zelfs een zegelring gevonden.In totaal zijn er 700.000 spullen gevonden die het verhaal vertellen van het dagelijks leven van de voormalige bewoners en de handelsbetrekkingen van Amsterdam.
Wat nu?
Door middel van verspreidingsmodellen konden de archeologen een verbinding leggen tussen de vondsten en de huizen en werkplaatsen die langs de rivier stonden.
Maar waar laat je die duizenden vondsten en hoe maak je ze toegankelijk voor geïnteresseerden? Dit is de grote vraag waar deskundigen, archeologen, studenten en andere betrokkenen zich samen over buigen. Wordt het een nieuw te bouwen depot of een vitrinetrap bij een metrostation?
Afbeelding door bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam - bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) ]via, /commons.wikimedia.org/