De mossel als bescherming voor scheepswrakken
Dit jaar start een bijzondere proef. Op een aantal scheepswrakken vindt vinden onderwater werkzaamheden plaats. Dit gebeurt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het Programma naar een Rijke Waddenzee. Zij houden zich onder andere bezig met het beschermen van de scheepswrakken. Als proef zet men schelpdieren in voor bescherming, tevens levert de inzet van de dieren biodiversiteit op in de Waddenzee.
Wrakken op de Rede van Texel
De proef is gestart op 27 juni 2017. Een kokosmat is te water gelaten en heeft bij het scheepswrak Burgzand Noord 4 de afdekking van steigergaas vervangen. Dit is het eerste wrak dat met deze nieuwe methode beschermd wordt. Het wrak ligt op de plek waar vroeger de Rede van Texel was. Hier zijn veel schepen vergaan. Het gebied is internationaal bekend vanwege de vele goed geconserveerde wrakken.
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed laat in een (kort) filmpje zien welke werkzaamheden er onder water plaatsvinden.
[video:https://www.youtube.com/watch?v=7B9E_rohRbE&feature=youtu.be]
Wrakken aangetast door elementen
Omdat de bodem van de Waddenzee in beweging is, heeft dit ook gevolgen voor de scheepswrakken. Wrakken komen onder het zand vandaan waardoor ze worden blootgesteld aan paalworm. Het tot nu toe gebruikte steigergaas bleek te kwetsbaar voor beschadiging en daarmee niet aan de eisen voor bescherming te voldoen. Met de kokosmat hopen de RCE en het Programma naar een Rijke Waddenzee, dat deze door aanwas van mosselen en andere schelpdieren als mosselbank het wrak gaat beschermen.